Seniorkatten – hvornår betegnes din kat som ældre

Seniorkatten – syg eller bare gammel? At blive ældre er ingen sygdom i sig selv, men med alderen kan man opleve at katten får et ændret adfærdsmønster, der kan være tegn på underliggende sygdom, som bør undersøges. Så hvordan tager vi os bedst af vores seniorkat, og sørger for at den får et langt og godt liv?


Hvornår regnes din kat som ældre?

Som tommelfingerregel siges det at en kat er moden fra den er 7-10 år, senior fra 10-14 år og geriatrisk når den er over 15 år. Katte kan dog blive helt op til 20 år eller ældre. 
Man skal være opmærksom på at race, køn, kost og motion har stor betydning for hvor gammel den enkelte kat kan forventes at blive.

Tegn på at din kat er blevet ældre?

  • Ændring i kropsvægt
  • Symptomer på smerter fra bevægeapparatet, fx at katten ikke længere vil springe op/ned af møbler
  • Tand- og mundhuleproblemer
  • Nedsat sansefunktion i form af dårligere hørelse, syn mfl.
  • Fordøjelsesproblemer i form af opkast, tynd afføring, forstoppelse mfl.
  • Ændring af hud og pels
  • Kognitive problemer
  • Ændring af adfærd

Typiske sygdomme hos seniorkatten?

De typiske sygdomme, der rammer seniorkatte: 
•    Slidgigt
•    Nyresygdom
•    Tandsygdom
•    Stofskiftesygdom
•    Forøget blodtryk
•    Diabetes
•    Hjertesygdom
•    Cancer
•    Kognitiv dysfunktion

Stofskiftesygdom:

Når en kat bliver ældre, forandrer dens stofskifte sig, hvilket betyder at dens energibehov ændres. Generelt har en ældre kat et øget energibehov, hvilket vil sige at den bruger mere energi på at opretholde sin vægt. En ældre kat har derved lettere ved at blive undervægtig sammenlignet med en ung kat. På den anden side er overvægt også et problem for nogle seniorkatte, da dette kan øge risikoen for udvikling af forskellige sygdomme. Vi anbefaler at følge dyrlægens råd i forhold fodring af seniorkatten, så der kan tages højde for særlige behov. Ældre katte har nogle andre ernæringsmæssige behov end unge katte i vækst. Det er vigtigt med en korrekt ernæring for at give katten et langt og sundt liv. 
Ligeledes er det vigtigt for seniorkatten altid at have frisk vand til rådighed, og for at hjælpe seniorkatten bedst muligt kan vandskåle stilles flere steder i huset og i flere niveauer. 
Mange af de typiske sygdomme hos seniorkatte kan give reduceret appetit og foderindtag. Hvis du oplever at din kat spiser rigtig godt, men taber sig i vægt kan det være tegn på f.eks en underliggende stofskiftesygdom, og du bør kontakte sin dyrlæge.

Led og muskler: 

Stive og smertefulde led er ikke et sjældent fund hos en seniorkat. Katte er mestre i at skjule smerte, og det kan derfor være vanskeligt at opdage, om katten har smerter, der stammer fra dens bevægeapparat. En seniorkat med kroniske smerter vil ofte vise små gradvise ændringer i sin opførsel og adfærd. Dette kunne for eksempel være at katten sover mere, at den gemmer sig eller viser øget tegn på aggression og irritation, når den berøres. Ligeledes kan det også være den kat, der hele sig liv har springet op og ned af møbler og vindueskarme, og nu ikke længere har den samme adfærd.
Nogle typer af pels- og hudproblemer kan også skyldes smerter i led og muskler, fordi katten ikke længere kan vaske sig og yde tilstrækkelig pelspleje, hvilket kan føre til pelsknuder især på ryg- og lændeområde. Der er ingen grund til at en seniorkat skal have smerter i sit bevægeapparat, da der findes mange forskellige måder herunder foder, kosttilskud og smertestillende medicin som, i samarbejde med dyrlægen, kan hjælpe seniorkatten til et smertefrit og aktivt seniorliv. 

Tænder og mundhuleproblemer: 

En seniorkat er i øget risiko for at udvikle forskellige tand- og mundhulesygdomme. Katte danner, ligesom os mennesker, tandsten, der sætter sig på deres tænder og danner gode vækstbetingelser for bakterier. Øget bakterievækst i mundhulen som følge af tandstensbelægninger vil være en ekstra belastning for kattens immunforsvar. Derudover findes der hos katte en tandsygdom kaldet ”tandresorptioner”, der desværre rammer rigtig mange katte. Denne sygdom opdages som regel, når katten kommer til dyrlægen for at få lavet en tandundersøgelse og rens i narkose. Hos en kat med tandresorptioner vil man typisk kunne se, at sygdommen har medført små huller i emaljen på de ramte tænder, og disse huller er opstået som følge af at tandemaljen er opløst eller resorberet. Det kræver røntgenbilleder af tænderne for endeligt at kunne vurdere, hvor mange tænder der er påvirkede, da dele af forandringerne påvirker tandrodskanalen. Tandresorptioner er en meget smertefuld lidelse for katten, og som derfor gerne skal opdages.  Mange katte er rigtig gode til at skjule smerte og uspecifikke symptomer på tandsygdom kan være, at katten er mindre kælen, sover mere, ryster på hovedet, taber sig eller savler mere end normalt. Ligeledes vil nogle ejere opleve at katten kun tygger med den ene side af munden. Desværre ved man ikke, hvorfor mange katte udvikler tandresorptioner, men det er en fremadskridende sygdom, der er vigtig at få fulgt op på jævnligt med tandrens og tandrøntgen. Derfor indeholder en grundig tandbehandling hos dyrlægen altid tandrøntgen.
Det kan være vanskeligt for ejere at opdage, om deres kat har ondt i munden, og er du i tvivl bør du søge dyrlæge. Det er vigtigt at være opmærksom på ændringer i kattens adfærd og gør det gerne til en vane at kigge din kat i munden derhjemme. Daglig tandbørstning og korrekt fodersammensætning kan være med til at forebygge dannelsen af tandsten. Ligeledes er det altid en god idé at tage katten til et årligt sundhedsundersøgelse, hvor dyrlægen blandt andet vil kunne vurdere om katten har behov for en grundig mundhuleundersøgelse i narkose.  

Syn og hørelse: 

Katte får med alderen nedsat syn og hørelse, og dette kan føre til flere udfordringer, det som ejer er vigtigt at være opmærksom på. Nedsat sanseevne kan øge risikoen for at katten udsættes for farer, fx påkørsler. 

Adfærd og demens: 

En seniorkat kan vise tegn på forskellige adfærdsændringer, der bør tages alvorligt. Ændringer i adfærd kan ofte skyldes underliggende smerter, der skal tages hånd om i samråd med dyrlægen. Derudover kan en kat få demenslignende symptomer på samme måde som mennesker, hvor den kan vise tegn på at glemme ellers indlært adfærd fx hvordan den bruger kattelemmen, kattebakken mm. Ændringer som disse kan skyldes kognitiv dysfunktion, men det er vigtigt, at få sin seniorkat undersøgt grundigt af en dyrlæge, så anden sygdom kan udelukkes som værende årsag. 

Kronisk nyresvigt: 

Kronisk nyresvigt er desværre også en hyppig lidelse, der ses hos især seniorkatte. Ved kronisk nyresvigt svækkes nyrernes funktion, og det er en progressiv lidelse, der gradvist forværres over tid. Typiske symptomer på nyresvigt hos kat er kvalme, nedsat appetit, øget tørst og vægttab. Kronisk nyresvigt er en uhelbredelig sygdom, men kan forsinkes med korrekt fodring og evt. medicinering. Kontakt derfor din dyrlæge, hvis din kat oplever ovenstående symptomer. 

Helbredsundersøgelse af seniorkat?

For seniorkatte er det vigtigt med et tæt samarbejde med dyrlægen, for at sikre at begyndende sygdomme bliver opdaget og diagnosticeret i tid til, at katten vil kunne hjælpes bedst muligt med behandling. Ligeledes vil det til de årlige sundhedsundersøgelser også være muligt at få anbefalinger og tips i forhold til forebyggelse af ovennævnte sygdomme. Har man en seniorkat (> 10 år) er det ligeledes en anbefaling at den årlige sundhedsundersøgelse kan følges op af en blodprøve og urinprøve, der kan give dyrlægen værdifuld information om kattens ve og vel, samt give mulighed for tidligt at opdage sygdomme, som katten måske endnu ikke viser symptomer på. 

Kontakt dyrlægen hvis du ser nogle af disse tegn hos din seniorkat 

Hvis din seniorkat viser en ændret adfærd eller får symptomer på sygdom, bør du kontakte din dyrlæge hurtigst muligt. Det ligger dybt i kattens natur at skjule smerter, så selv små ændringer i daglig adfærd kan have betydning. Nedsat appetit og vandindtag bør aldrig ignoreres, da disse kan være tegn på alvorlig sygdom. 
Kontakt din dyrlæge, hvis du oplever følgende symptomer hos din seniorkat: 
  • Nedsat eller øget ædelyst
  • Nedsat eller øget vandindtag
  • Opkast
  • Diarré eller meget hård afføring
  • Vægtændringer
  • Katten sover mere end den plejer
  • Katten gemmer sig og trækker sig
  • Kattens kæleadfærd ændres, evt. aggressiv adfærd opstår
  • Halthed eller vanskeligheder med at springe op og ned fra møbler
  • Ændret vejrtrækningsmønster og frekvens
  • Dårlig ånde
  • Slikker sig eller kløer sig på kroppen steder den ikke plejer
  • Hævelser eller ømheder på kroppen
  • Pelstab eller ændret pelskvalitet

Jo tidligere du opsøger dyrlæge, desto tidligere har dyrlægen mulighed for at undersøge for underliggende sygdomme og bedst muligt hjælpe katten. 

Nyd tiden med din kat

Når katten bliver ældre, kan der være flere tiltag derhjemme, der kan hjælpe katten. Hav altid et varmt og tørt sted katten kan ligge, og sørg altid for den kan komme ind i varmen, hvis den har behov for det. Hvis katten oplever problemer med at hoppe op og ned af møbler, overvej da en rampe eller gør det den søger, tilgængeligt i en lavere højre, så det er let for katten at komme til. Hold gerne katten aktiv – både mentalt og fysisk, så katten er i bedst mulig form af sin alder. Spørg gerne de ansatte på din dyreklinik om råd og vejledning. 
Alle katteejere ved, at der kommer en dag, hvor den vanskelige beslutning om at give katten fred og lade den sove ind må tages. Nogle gange skyldes dette akut eller kronisk sygdom, og andre gange vælger ejeren, at katten ikke trives som den skal, og ikke skal igennem mere. Det kan være en god idé at gøre sig tanker om dette, når man har en seniorkat, så man har forberedt sig bedst muligt på den dag, hvor beslutningen skal tages. Dyrlægen kan hjælpe dig med vejledning omkring, hvornår det er det rette tidspunkt at sige farvel til din seniorkat. 
Indtil den tid kommer, nyd da tiden sammen med din kat.