Parvovirus hos hund (Canine Parvo Virus)
Artiklens indhold
- Hvor smitsom er parvovirus hos hunde?
- Symptomer på parvovirus hos hund
- De typiske symptomer er:
- Diagnosticering af parvovirus hos hund
- Behandling af parvovirus hos hund
- Hvor alvorlig er parvovirus?
- Hvad kan jeg gøre for at undgå, at min hund bliver syg af parvovirus?
- Minimer risikoen for smitte i dit nabolag
Parvovirus hos hund (Canine Parvo Virus) er en meget smitsom virusinfektion med høj dødelighed. Parvovirusinfektion kan give en livstruende blodig diarre og nedsat immunforsvar. Sygdom ses hyppigst hos uvaccinerede hvalpe og unghunde. Parvovirus spredes mellem hunde via afføring udskilt fra en smittet hund. Virus overlever længe i omgivelserne, og kan således være smittekilde i flere måneder. Vaccination mod parvovirus er effektiv til at beskytte mod sygdommen.
Hvor smitsom er parvovirus hos hunde?
Det er undersøgt, at så lidt som ét gram afføring fra en svært inficeret hund, indeholder nok virus til at smitte 10 millioner modtagelige hunde med parvovirus.
Symptomer på parvovirus hos hund
Det er som oftest uvaccinerede hvalpe og unghunde under ét år som bliver syge af parvovirus, men der er set tilfælde af voksne dyr som inficeres og udvikler symptomer. Voksne vaccinerede hunde og unghunde der har gennemført deres vaccinations program kan godt inficeres men sygdomsforløbet er som regel mildere. Virus angriber hurtigt delende celler i kroppen. Derfor ser man oftest en påvirkning af knoglemarven og mavetarmkanalen. Symptomerne opstår typisk ca. 3-5 dg efter smitte men kan ses helt op til 14 dg efter at hunden er blevet inficeret.
De typiske symptomer er:
Da virus ødelægger tarmcellerne i dybden, kan der opstå blødning i tarmen, som dermed giver anledning til blodig diarre. Hvalpe bliver meget hurtigt dehydrerede, når de kaster op og har diarre, fordi de taber meget mere væske, end de kan nå at indtage. Virus giver desuden nedsat immunforsvar, idet den angriber celler i knoglemarven. Derfor bliver tilstanden hurtigt meget alvorlig.
Diagnosticering af parvovirus hos hund
Hvis din hund kaster op, har blodig diarre, er markant nedstemt og intet vil spise, vil vi altid anbefale dig at få tilset din hund hos dyrlægen hurtigst muligt. Dyrlægen vil spørge ind til hvor lang tid symptomerne har stået på, samt om du har nogen mistanke om andre årsager til udvikling af diarre og opkast (indtag af fordærvet mad, fremmedlegeme, mm.). Herefter vil dyrlægen udføre en klinisk undersøgelse af din hund, hvor din hunds kredsløb, dehydrerings niveau, almentilstand samt tegn på bugsmerter vil blive vurderet.
Behandling af parvovirus hos hund
Hvis din hund er meget påvirket og har de ovenfor beskrevne kliniske tegn, vil dyrlægen lade din hund indlægge til væskebehandling direkte i blodbanen samt støttebehandling for mavetarmsystemet. Der vil i de fleste tilfælde blive taget en blodprøve for at vurdere antallet af hvide blodlegemer og en svaberprøve fra endetarmen som kan teste for parvovirus i afføringen. Det kan være nødvendigt, at din hund er indlagt i mange dage.
Da parvovirus ikke er en bakteriel infektion, har antibiotika ingen direkte effekt, men kan blive tilføjet til behandlingsplanen, hvis infektionen er overvældende.
Hvor alvorlig er parvovirus?
Det er meget alvorligt, når en hund er inficeret med parvovirus. Parvovirusinfektion kan hurtigt udvikle sig til en livstruende tilstand, og sygdommen har høj dødelighed. Det kræver hurtig handling og omfattende støttebehandling af hunden, at få hjulpet den igennem infektionen og selv med intensiv behandling vil nogle hunde dø.
De hunde, der kommer igennem en parvovirusinfektion, har øget risiko for at få varige skader i sin tarmkanal, som kan give livslange problemer med fordøjelsen.
Hvad kan jeg gøre for at undgå, at min hund bliver syg af parvovirus?
Man kan vaccinere mod parvovirus. Det er vigtigt at når man køber hvalp, at man sikre sig at tæven har været vaccineret inden drægtigheden så hvalpene får antistoffer i råmælken til at modstå tidlige parvovirus infektioner. Dernæst anbefales det, at hvalpene starter deres vaccinationsprogram ved 6 ugers alderen – altså inden de få ny ejer
Det er en del af basisvaccinationsprogrammet, at hvalpe vaccineres mod parvovirus, hundesyge og smitsom leverbetændelse. Unghunde, der er færdig vaccinerede, kan godt blive smittet med parvovirus, men vil sjældent blive meget syge af infektionen. En af årsagerne til, at hvalpe vaccineres relativt hyppigt deres første leveår, er for at sørge for, at de får den rette mængde antistoffer til at bekæmpe særligt smitsomme og dødelige sygdomme. Hvis hvalpe vaccineres tidligt, kan de antistoffer, de har fået med fra moderen, stå i vejen for, at de danner deres egne blivende antistoffer, derfor vaccineres hvalpe flere gange indenfor det første leveår. Hvis hunde ikke vaccineres regelmæssigt, vedligeholdes deres immunitet over for blandt andet parvovirus ikke. Det er derfor vigtigt, at man følger vaccinationsprogrammet som dyrlægen anbefaler.
Minimer risikoen for smitte i dit nabolag
Man mener, at en inficeret hund udskiller parvo i sin afføring mere en 14 dg efter den er stoppet med at have kliniske symptomer. Det kan derfor ikke anbefales, at hunden har kontakt med andre hunde i denne periode og slet ikke hvalpe. For at nedbringe smitterisikoen i nabolaget, er det samtidig vigtigt at samle efterladenskaber op efter hunden, da virus overlever længe i afføringen og nærmiljøet.
Har man haft en hund med parvovirus der dør anbefales det at tage kontakt til sin dyrlæge for vejledning inden man får en ny hund i hjemmet.