Feber hos hund

hund med feber får målt temperatur

Har din hund feber? Den eneste sikre måde at måle temperatur på hunden er ved hjælp af et rektal termometer.

Feber er en beskyttende fysiologisk reaktion på infektiøse eller ikke-infektiøse årsager til inflammation i kroppen. Feberen øger hundens evne til at bekæmpe sygdommen. Det vil sige, at feber er et relativt uspecifikt symptom på sygdom. Der er mange årsager til, at din hund kan udvikle feber.

Hvornår har min hund feber?

Hundens normaltemperatur er mellem 37,5-39,0 °C. Dog er det vigtigt at have in mente, at hundes temperatur kan stige kraftigt ved aktivitet og stress, hvorfor denne temperatur er mest valid, når hunden er i ro. Derfor kan det være en god ide at have målt temperaturen i hjemlige vante omgivelser. Som regel betragtes temperaturer over 39,2 °C som værende feber. 
Næser og poters temperatur giver ikke en retvisende indikation på, hvorvidt hunden har feber.
 

 Hvordan måler jeg min hunds temperatur?

Den eneste sikre måde at måle temperatur på hunden er ved hjælp af et rektal termometer. Det er godt at være 2 mennesker, der hjælpes ad. Hunden skal holdes i ro og med fordel distraheres med godbidder og ros. Flyt og hold forsigtigt halen til siden eller op. Termometeret påføres med fordel lidt vaseline eller gel, hvorefter det føres ca. 2 cm op i endetarmen. Lad termometeret måle færdig, før det igen tages ud.

Hvad årsager findes der til feber?

Årsagen til at din hund får feber kan være mange. Der findes infektioner, der kan give anledning til feber – herunder både bakterielle, virale, parasitære og svampe infektioner. Derudover findes der et hav af andre lidelser, der også kan give anledning til feber – herunder forgiftninger, immunmedierede og autoimmune sygdomme, kræftsygdomme med flere.
Feber er altså et symptom på, at kroppen gennemgår en sygdomsproces.
I nogle tilfælde vil hunden have andre symptomer, som kan lede dyrlægen i retning af en diagnose – andre gange må dyrlægen ved hjælp af historik og den kliniske undersøgelse samt diagnostiske undersøgelser, forsøge at udelukke eller bekræfte sygdomme, der kan give hunden feber. Nogle gange findes årsagen desværre ikke.
 

Er der andre symptomer på feber end temperaturstigning?

Sammen med feber ses ofte træthed, nedstemthed, sitren/rystelser, nedsat appetit, eventuelt halsen.

Derudover kan hunden have symptomer på den underliggende sygdom. Det kan f.eks. være hævede lymfeknuder, diarre og/eller opkastninger, forandringer i urineringsmønster, hoste, halthed, sår eller hævelser i huden med mange flere.

 

Hvordan udredes hunden for feber?

  • En grundig historik over hundens sygdomsforløb, symptomer, eventuelle øvrige sygdomme, medicin og rejsehistorik gennemgås af dyrlægen.Vær især særlig opmæksom på risiko på rejser i Sydreuropa. I forbindelse med dette udelukkes andre årsager til høj temperatur som f.eks. hedeslag, kraftig motion.
  • Ved undersøgelsen gennemgås hunden fra top til tå for at lede efter årsager, der kan udløse feberen – herunder tjekkes bl.a. mundhule, hud, hjerte-lunger, bughule og led. Temperaturen kontrolleres også.
  • Ofte findes årsagen til feber ikke ved den indledende undersøgelse. Baseret på mistanke, planlægges en udredningsplan for hunden. Den indledende plan indbefatter ofte en blodprøve til måling af røde og hvide blodlegemer, organværdier, infektionstal med mere, samt eventuelt en urinprøve.
  • Er årsagen til feberen fortsat ukendt, kan det være nødvendigt at fortsætte videre udredning – baseret på den enkelte patient kan billeddiagnostik af brystkasse og/eller bughule, specialiserede laboratorieprøver for infektiøse lidelser m. fl. blive nødvendige. Processen kan være frustrerende, og nogle gange findes årsagen til feberen ikke.

 

Hvad er behandlingen for hund med feber?

Behandlingen afhænger af årsagen til feber samt hvor påvirket hunden er. Kendes årsagen, startes den rette behandling med det samme. I nogle tilfælde kan dyrlægen anbefale at indlægge hunden til støttebehandling, som kan indbefatte væskebehandling, febernedsættende medicin og andet.
Medicinsk behandling bør aldrig opstartes i hjemmet uden dyrlægetilsyn eller aftale med dyrlæge. Dette kan sløre symptomer, besværliggøre udredningen og potentielt være farligt, hvis dyret f.eks. er dehydreret.
Feber er en beskyttende fysiologisk reaktion på infektiøse eller ikke-infektiøse årsager til inflammation i kroppen. Feberen øger dyrets evne til at bekæmpe sygdommen. Det vil sige, at feber er et relativt uspecifikt symptom på sygdom. Der er mange årsager til, at dit kæledyr kan udvikle feber.