Nytårsangst hos hund og kat


For os mennesker er nytår som regel lig fest, fyrværkeri og farver, men for vores kæledyr, som ikke forstår hvad der foregår, kan det være en meget ubehagelig oplevelse.
Især nytårsfyrværkeriet, der hvæssende, spruttende og hylende flyver til vejrs, eksploderer med et brag og efterfølges af kæmpe lysglimt kan være angstfremkaldende.

Hvad er nytårsangst?


Nytårsangst er en frygt for høje lyde forbundet med nytårsaften. Både hunde og katte kan være nytårsangste.
Når hunden er bange, kan den reagere ved at:
  • være mere stille eller vokalisere: gø, knurre, pive
  • halse, smaske, savle, gabe
  • være meget opmærksomheds-/kontaktsøgende
  • blive urolig, ryste eller gå rastløs rundt
  • gemme sig
Hvis du har et kæledyr, der er bange for fyrværkeri og høje lyde, så kontakt gerne din dyrlæge i god tid for at få information og gode ideer til forskellige løsninger.

Forebyg nytårsangst med lydtræning og tilvænning


Det er en god idé at tilvænne dit kæledyr til lyden af fyrværkeri og andre høje uforudsete lyde allerede som hvalp eller killing, men det er også muligt at tilvænne det voksne kæledyr. Træningsmetoden kaldes lyd-desensibilisering.
Nederst på Adaptils hjemmeside kan du finde gratis lydfiler, som du kan bruge til lydtræning.
Der findes også mange forskellige fyrværkeri-videoer og videoer med andre høje uventede lyde på Youtube.
  • Start gerne en måned eller mere op til nytårsaften med at spille lydfiler af fyrværkeri, så dit kæledyr vænner sig til lydene.
  • Begynd med at spille lydene lavmælt i baggrunden, mens din hund eller kat slapper af og er rolig.
  • Giv din kæledyr positive associationer til lyden af fyrværkeri ved at lege, give godbidder eller mad i mens. På den måde kan dyret tilvænnes til at forbinde lydene med noget rart.
  • Gentag ad flere omgange og gerne på forskellige tidspunkter af døgnet.
  • Skru langsomt op for lydniveauet for hver gang, men pas på med at skrue for meget op ad gangen.
  • Hold øje med at dit kæledyr ikke begynder at udvise tegn på frygt, da det er tegn på at du går for hurtigt frem.
  • Efterlad aldrig dit kæledyr alene med lydene.

Nytårsmedicin - med eller uden recept?


Nogle hunde kan ikke tilvænnes til lyden af fyrværkeri. I disse tilfælde kan medicinsk behandling være et alternativ. Der findes forskellige typer af angstdæmpende medicin, hvor nogle er håndkøb og andre er receptpligtige.
Med håndkøbsmedicin anbefales det at starte i god tid, gerne 2-4 uger inden nytårsaften, for optimal effekt. Håndkøbsmedicin kan med fordel kombineres med lydtræning.
Som alternativ til håndkøbsmedicin kan en tørfoder diæt indeholdende hydrolyseret mælkeprotein, L-tryptofan og essentielle omega-3-fedtsyrer anvendes som støtte i stressende situationer.

Hvis dette ikke er nok til at dæmpe angsten, kan man til hunde give receptpligtig angstdæmpende medicin nytårsaften efter aftale med en dyrlæge. Det receptpligtige medicin har en beroligende effekt, da det indeholder dexmedetomidin, som hæmmer frigivelsen af noradrenalin fra nervesystemet.
Der er desværre ingen godkendt effektiv receptpligtig nytårsmedicin til katte.
Det receptpligtige medicin Sileo gives på dagen. Det kan dog med fordel gives første gang ved 15-tiden nytårsaften og herefter hver 2. time. Kan det gives max 5 gange. Det kan være en god ide at notere tidspunkterne for indgivelse. 
Det doseres i hundens mund mellem kind og tandkød via en sprøjte og virker øjeblikkeligt. Hunden må ikke spise det eller få foder/godbidder 10 min før og efter indgivelse.
Det er individuelt hvilken dosis, der giver den bedste virkning. For at sikre det bedste resultat af medicinen nytårsaften, kan det være en god idé at afprøve medicinen et par dage forinden.

Hvis I har prøvet Sileo, men effekten ikke har været god nok, kontaktes egen dyrlæge for en snak om alternativer eller supplering.

For udlevering af receptpligtig medicin er det nødvendigt at dyrlægen har tilset dit dyr for nyligt. Derfor er det en god idé at kontakte dyrlægeklinikken i god tid inden nytårsaften.

Gode råd til nytårsaften


Hvis dit kæledyr er bange for fyrværkeri, kan du med fordel:
  • Lad ikke kæledyret være alene hjemme i dagene op til nytårsaften, hvor fyrværkeri afprøves.
  • Gå en længere tur med din hund om eftermiddagen og undgå at gå tur om aftenen.
  • Brug snor på gåturen, da der er øget risiko for at hunden stikker af, hvis den bliver bange.
  • Sørg for at hunden eller katten har mulighed for at gemme sig et trygt sted – fx mulighed for at gå under et bord med et tæppe over, under sengen eller ind i et åbent hundebur/kattekasse
  • Undgå lysglimt fra fyrværkeri ved at trække gardinerne for og tænde lyset i rummet
  • Hav baggrundsstøj i form af musik eller fjernsyn (ikke noget der viser fyrværkeri kl. 00.00!)
  • Giv velsmagende godbidder så snart der lyder høje brag. Hvis hunden gør af de høje brag, så afled dens opmærksomhed med f. eks tyggeben eller legetøj fremfor at skælde den ud. 
  • Den hund aflæser dine reaktioner så bevar selv roen.
Du kan med fordel gøre din hund mere træt om aftenen ved i løbet af dagen at lave mentale og fysiske udfordringer, fx søge efter godbidder og indlæring af nye kommandoer.
Læs flere tips og råd til nytårssaften