Køresyge hos hund – Sådan hjælper du din hund

Køresyge hos hund opstår, da det ikke er normalt for vores hunde at blive transporteret rundt – det kræver gradvis tilvænning. Det bedste resultat opnås ved at starte på træningen mens hunden er hvalp.

Køresyge hos hund opstår fordi hunden udsættes for bevægelser, som hjernen ikke er vant til at bearbejde.  Balancecenteret i hjernen skal lære bevægelserne at kende, hvorved ubehaget som oftest vil aftage. Køresyge er mest udtalt hos hvalpe, og de fleste vokser heldigvis fra det.

Hvis hvalpen har en dårlig oplevelse under transport f.eks. pga. høje lyde eller pludselige opbremsninger, kan det også udløse køresyge, fordi hvalpen forbinder transporten med noget negativt og utrygt.

Transportsyge dækker over al transport, dvs. fly, båd, bil, bus og tog, og mekanismen bag er den samme.

Symptomer

Ved køresyge hos hund kan hunden virke ængstelig og urolig, den kan halse og savle mere end ellers og kaster muligvis også op. Utryghed forstærker symptomerne.

Sådan forebygger du køresyge hos hund

Det er ikke normalt for vores hunde at blive transporteret rundt, og derfor kræver det gradvis tilvænning. Det bedste resultat opnås ved at starte på træningen mens hunden er hvalp.

Forebyg køresyge hos hund ved træning

  • Placer hvalpen trygt og sikkert i bilen og beløn med godbidder og ros, så det bliver en god oplevelse.
  • Undgå evt. at starte bilen de første par gange, hvis din hvalp er meget forsigtig.
  • Kør kortere ture i starten, så hundens tolerance langsomt øges.
  • Hvis du selv er rolig og opmuntrende, vil det smitte positivt af på din hvalp.
  • Har du brug for at transportere din hund ofte, er det vigtig at starte træningen med det samme og gerne dagligt, så det tillæres og bliver en naturlig del af hverdagen at køre bus, bil eller tog.

Hvis din hund udviser symptomer på køresyge

Hvis først din hund udviser symptomer på køresyge, kan det være nødvendigt at holde ind til siden, hvis det er muligt. Det har desværre kun kortvarig effekt, og symptomerne vil vende tilbage, så snart bilen kører igen. Det er en god ide at have vand med i bilen, da hunden vil føle mere tørst pga. øget halsen og ved opkast.

Køresyge hos hund kan vise sig ved at hunden har tendens til at kaste op under kørslen. Man bør derfor undgå at fodre med et stort måltid nogle timer før transport.

Feromoner er duft og signalstoffer som hunden bruger til at kommunikere med. Man kan bruge et feromon halsbånd eller en feromon spray, som hjælper hunden til at slappe af i udfordrende situationer, som f.eks. transport eller besøg hos dyrlægen.

Medicin mod køresyge hos hund

Det er svært at behandle køresyge hos en voksen hund, og i visse tilfælde vil dyrlægen udskrive et præparat som er på recept, der forebygger opkastning ved transport. Det er ikke godkendt til hvalpe og drægtige tæver, og det er en uhensigtsmæssig og dyr løsning, hvis hunden har behov for at komme med ud at køre dagligt. Det tilstræbes derfor at løse problemet med træning.