Killingesikring og forberedelse af hjemmet

Der er en del killingesikring og forberedelser i hjemmet, før den lille killing kommer hjem.

Tillykke med den nye killing.

Killingetiden er en skøn tid fyldt med mange sjove øjeblikke. I løbet af kattens første leveår, skal den lære og udvikle sig lige så meget, som vi gør på vores første 18 leveår. Det er derfor en meget vigtig tid.

Forberedelse

Før I henter jeres lille nye killing, er det en god idé at killingesikre huset til, den ankommer. Killingen skal selvfølgelig have et sted at spise og drikke. Fra naturens side spiser og drikker katte ikke det samme sted, da vandet kan være forurenet at byttet. Sørg derfor for at stille kattens vandskål og madskål med god afstand. Katte kan godt lide vand der smager af noget. Derfor kan et drikkefontene, hvor vandet kører igennem et kulfilter få katte til at drikke noget mere.

Kattebakken skal placeres et roligt og afsides sted, da katte godt kan lide privatliv, når de skal besørge. Sørg for at holde bakken ren. Katte er meget renlige og kan ikke lide at bruge en overfyldt kattebakke. Dette forebygger urenlighedsproblemer. Det hele skal stå klar inden killingen kommer hjem.

Sørg for:

  • Soveplads – seng, kurv eller en transportkasse med blød overflade
    • Det er en god ide at have transportkassen stående fremme, hvor katten kan slappe af, så den ikke kun findes frem når man skal til dyrlægen. Ellers kan katten være svær at få i transportkassen, eller helt lade være at komme hjem den dag den er blevet fundet frem.
  • Mad – og vandskål
  • Kattebakke, kattegrus og en lille skovl
  • Kradsebræt -det begrænser ødelagte ting i hjemmet
  • legetøj

Killingesikring – sådan klargør du hjemmet til en killing

Katte markerer deres territorium ved bl.a. at kradse med deres kløer. Dette er en visuel markering. Et kradsebræt kan placeres et synligt sted nær ved hoveddøren eller gennemgangs lokaler. Dette kan forebygge at katten vælger at kradse kløer i møbler og tapet.

Der er rigtig mange farer for en lille killing i vores hjem.

Derfor er det vigtigt at du:

  • Sørger for at sikre alle elektriske ledninger, så killingen ikke kan tygge i dem, eller blive viklet ind i dem
  • Altid rydder op, så der ikke ligger ting som killingen kan bide i eller komme til at sidde fast i. Ting som plastikposer, kuglepinde, elastikker og andre små ting
  • Sørg for at gemme alle rengøringsmidler og medicin væk, da dette er meget giftigt for katte (læs mere her)
  • Gennemgå dine stueplanter da mange kan være giftige for katte (læs mere her)
  • Sørg for at slå toiletbræt og låg ned, lukke vaskemaskinen, vasketøjskurv og andre steder hvor killingen kan klatre op og falde ned i

Flere katte i samme hjem:

Katte er solitære dyr, men kan fungere godt sammen med andre katte i en harmonisk gruppe. En af forudsætningerne for at få en harmonisk kattegruppe er at der er nok ressourcer. Ressourcer for en kat er mad, vand, liggesteder og kattebakker. En god tommelfingerregel er at have det samme antal kattebakker, fodersteder med mere som antal katte plus en. Så hvis man har tre katte skal man have fire kattebakker og fodersteder mm.

ID mærkning – En meget god idé

Det er ikke lovpligtigt at ID mærke katte, hvis de skal opholde sig i Danmark. Det er dog en meget god idé at ID mærke katten, da mærkningen kan bruges til at identificere katten, og finde frem til kattens ejer, hvis den skulle være løbet væk. ID mærkningen kan enten være en mikrochip under huden i nakken eller en tatovering i øret. Hvis katten skal rejse til udlandet, er det kun mikrochip der gælder.

Nye regler pr. 1. juli 2021 gør at katte der ikke er id-mærkede (øremærke, chip eller halsbånd) kan videreformidles så snart de findes uden fremlysning der tidligere var obligatorisk i 72 timer.
derfor kan man risikere at ”miste” sin kat hvis ikke man får den ID-mærket.

God fornøjelse med killingesikring og med den nye killing.