Kastration og sterilisation af kaniner



Hvad gør dyrlægen?

Inden operation:

Det er helt naturligt at være nervøs inden ens kanin skal neutraliseres, men der er ikke større risiko ved at lade sin kanin operere i forhold til ethvert andet dyr. Risikoen for at kaninen bliver syg af f.eks. kræft er reelt større end risikoen ved at bedøve kaninen. Kaniner er ikke skrøbeligere end andre dyr i forhold til bedøvelse, det er bare vigtigt at de kommer hurtigt i gang med at spise, så deres mavetarmsystem får noget at arbejde med. Af denne årsag er det også vigtigt at kaninen ikke fastes inden en operation. Kaniner kan desuden ikke kaste op ligesom hunde og katte.
Kaniner bliver hurtigt kolde under operation, og derfor er det vigtigt at kaninen holdes varm. Her bliver der anvendt særlige varmepuder og udstyr for at kaninen kan opretholde en normal kropstemperatur.

Sådan foregår en kastration af en hankanin:

Ved en kastration bliver kaninen fuldt bedøvet og lagt på varmetæppe for at opretholde kropstemperaturen. Herefter bliver kaninen klippet på maven, og vasket for at undgå der kommer bakterier i operationssåret. Når kaninen er klar, så flyttes den til operationsstuen, hvor kirurgen står klar. Kirurgen dækker nu kaninen af med en afdækning som er steril.
Herefter kan operationen gå i gang.

En kastration på en kanin foregår ved, at der lægges et snit i huden foran testiklerne.
Testiklerne fjernes en efter en, og huden lukkes herefter med indvendige sting, så kaninen ikke kan bide i dem.

Sådan foregår en sterilisation af en hunkanin:

Forberedelsen af hunkaninen foregår på samme måde som for hankaninen – se ovenstående.
Hunkaninen opereres ved, at der lægges et snit i huden centralt på maven. Hvis det er en ung kanin kan man nøjes med at fjerne æggestokkene, men hvis kaninen er ældre så fjernes både livmoder og æggestokke. Såret syes sammen med sting, der bliver skjult inde i huden, hvorfor kaninen ikke kan bide i dem.

Efterbehandling i hjemmet

Efter operationen får kaninen smertestillende. Dette har effekt i 12 timer, og du skal derfor selv efterfølgende give smertestillende til din kanin i 3-4 dage. Hvis kaninen er svær at give medicinen, kan man blande det med f.eks. æblejuice.

Når du får kaninen hjem efter operationen, er det vigtigt at kaninen fortsat holdes varm f.eks. ved brug af tæpper og varmedunk. Dog skal man passe på at kaninen ikke bliver for varm.

Det er desuden vigtigt, at man kontrollerer operationssåret. Det er naturligt, at et operationssår hæver lidt op, og at der kan forekomme nogle blå mærker omkring såret. De første en til to dage kan der også lejlighedsvis være lidt væske fra såret. Såret må dog ikke springe op, lugte dårligt eller begynde at væske. Ved tvivl kontakt din dyrlæge!

Kaninen skal gå alene indtil sårene er helet (7-10 dage). For hankaniner gælder desuden at de skal gå alene indtil der ikke er flere levende sædceller. Dette tager ca. 6 uger.

Hygiejne
Så længe såret væsker, er det vigtigt, at dyret kan bevæge sig på en ren overflade uden fine partikler, der kan fæstne sig i såret. En avis eller nogle håndklæder kan være et godt valg til buret. Såret bør kontrolleres dagligt og vaskes med saltvand, hvis det bliver nødvendigt.
Spiser dyret?
Det er meget vigtigt at kaninen hurtigt kommer i gang med at spise, og man skal som ejer være meget opmærksom på dette. Hvis kaninen ikke spiser, vil det give problemer med mavetarmsystemet, som kan blive livsfarligt for kaninen. Det er helt normalt at kaninens appetit kan være nedsat i de første 1-2 dage efter operationen. Her kan det blive nødvendigt at støtte-fodre den. Man kan vælge at lave mos ud af kaninens foderpiller eller fodre med sprøjte. Her kan man anvende Oxbow Critical Care, som nemt kan opblandes i vand. Dette er en speciel foderblanding til gnavere, der er baseret på hø og næringsstoffer, og som hjælper til at stimulere dyrets følsomme mave-tarm funktion.
Hvis din kanin ikke spiser selv efter 2-3 døgn, så kontakt din dyrlæge.