Kanin tænder

Modsat hunde som har 42 tænder og katte som har 30 tænder, har en kanin kun 28 Kaniner har 6 fortænder og 22 kindtænder. Som ejer kan du selv holde øje med fortænderne mens kindtænderne kræver specialudstyr for at undersøge.
En kanins tænder vokser hele livet og i gennemsnit vokser de 2-2,4 mm om ugen. Væksthastigheden af kanintænder afhænger blandt andet af diæt, drægtighed og alder. Kaniners mælketænder udvikles allerede i fosterstadiet. Mælketænderne hos kaniner falder ud enten lige inden fødsel eller lige efter fødsel. Det blivende tandsæt vokser ud omkring 5 ugers alderen.

Kaniners tænder er tilpasset en fiberholdig diæt, som sikrer at tænderne kontinuerligt slides ned modsvarende til deres vækst (ca. 2 mm om ugen). Fordi kaninens fortænder og kindtænder vokser og nedslides hele livet, er det vigtigt kaninens diæt også indeholder mineraler til dannelsen af tændernes dentin og emalje. Dette er med til at sikre sunde og stærke tænder, som ikke knækker.

 

Forebyggelse af tandproblemer -pleje af kaniners tænder

Mange tandproblemer kan forebygges ved korrekt fodring. Forebyggelse af tandproblemer starter allerede ved fravænningen, hvor det er vigtigt kaninen får tilstrækkeligt med calcium og en fiberrig diæt. Kaniner bør fodres med en ubegrænset mængde af god kvalitets hø eller græs, da det giver et naturligt sidelæns slid på tænderne, når kaninen tygger. Kaninpiller giver derimod ikke det nødvendige slid på tænderne, da kaninen her i stedet for tygger op-og-ned.
Du kan læse mere om korrekt fodring af kanin her.

 

Symptomer på tandproblemer hos kaniner

Tandproblemer bemærkes ikke altid i starten. På det tidlige stadie vil kaninen som regel ikke udvise symptomer, og den vil stadigvæk være opmærksom og have god appetit. Som tiden går vil forskellige symptomer på tandproblemer opstå:

  • Nedsat aktivitetsniveau
  • Ændret tyggemønster - kaninen tygger på en mærkelig måde eller tøver når den først er kommet i gang med at tygge
  • Ændret appetit - spiser mindre og/eller stopper med at spise den mere fiberrige kost f.eks. hø
  • Vægttab
  • Savler ned af hagen og brystet
  • En kanin, der ikke har spist i 24 timer, er en nødsituation


Tandproblemer med for- og kindtænder

Overordnet inddeler man kaniners tandproblemer i problemer i fortænderne og problemer i kindtænderne.
Problemer i fortænderne kan opstå, hvis en kanin fødes med et forkert bid. Der er som regel tale om et underbid, som gør, at fortænderne ikke mødes og ikke slides på normal vis. Undermundens fortænder kan vokse sig meget lange og overmundens fortænder kan vokse indad i en cirkel og beskadige ganen. Problemer med kaninens fortænder forekommer normalt når kaninen er 4-6 måneder gammel og er som regel nemt at få øje på for ejeren. Hvis din kanin har problemer med for lange fortænder, er det nødvendigt at slibe dem ned. Dette kan som regel gøres på vågen kanin. Da kaniners tænder vokser ca. 2 mm om ugen, er slibning af fortænderne hver 4-6 uge nødvendigt.
Det mest almindelige tandproblemer hos voksne kaniner er dårligt slid på kindtænderne, hvilket typisk opstår, når kaninen er 2-3 år gammel. Hvis din kanin har problemer med kindtænderne, skal det afhjælpes i bedøvelse. I bedøvelsen vil din kanin få slebet eventuelle tandspidser ned og mundhulen undersøges. Denne behandling helbreder ikke kaninen. Hvis du kan ændre kaninens kost, så den spiser mere hø, behøver problemet ikke gentage sig så ofte. En kanin, der en gang har haft problemer med tænderne, plejer normalt at tygge lidt forkert og har brug for hjælp af en dyrlæge flere gange i løbet af dens levetid.