Gigt hos hund – Årsag og behandling

Er din hund stiv i kroppen, når den vågner om morgenen? Har den en halten, som kommer og går? Er den mindre interesseret i lange gåture? Eller har den svært ved at falde til ro om natten? Kan du svare ja til nogle af disse spørgsmål, kan det være et symptom på gigt i et eller flere led. Vent ikke for længe. Jo tidligere din hund bliver tilset af en dyrlæge, desto større er chancerne for, at den får den rette hjælp.

Har din hund gigt?

Gigt hos hund rammer mindst en ud af fem hunde, og er en fremadskridende sygdomsproces. Men med den rette livsstil og behandling kan de fleste hunde med gigt få mindre smerter og en bedre livskvalitet. Til forskel fra vi mennesker kan hunden ikke fortælle, hvor den har ondt. Det er derfor vigtigt at iagttage hundens opførsel, da den er et udtryk for hundens almene sundhedstilstand.

Gigt hos hund – Sådan påvirkes hunden

Symptomerne kan føre til, at hunden ændrer adfærd og viser irritation mod andre hunde og mennesker. Den bliver måske mere stille, ligger mere i kurven og virker mindre social. En del hunde trækker sig mere tilbage, mens andre virker mere hengivne og kontaktsøgende. Symptomerne på gigt hos hund kommer oftest snigende og har en tendens til at blive værre med tiden. Vejret kan påvirke smerten, og en del hunde får det derfor værre i koldt og fugtigt vejr.

Hvad er årsagen til gigt hos hund?

Gigt hos hund kan opstå uden en åbenlys årsag og kan opstå som følge af alderdom og slitage. Den kan imidlertid også være en følge af en unormal kropsudformning, vækstforstyrrelser eller skader i leddene. I et led, hvor ledfladerne ikke passer sammen, eller der er ustabilitet eller skader i ledfladen, skabes der en unormal belastning af ledbrusken og ledkapslen. Det sætter gang i en betændelsesproces(inflammation), som giver en større mængde ledvæske, opsvulmning, smerte og halthed. Hvis inflammationen fortsætter, begynder ledbrusken at blive nedbrudt, og den kan i værste fald forsvinde fuldkomment.

Behandling af gigt plaget hund hjemme

Der er meget, du kan gøre for at forebygge gigt hos din hund. Det vigtigste er at tænke på hundens vægt og kondition. Det gælder også, selvom din hund har fået stillet diagnosen gigt. Der kan gøres meget for at modvirke symptomerne. En hund, som har en god muskelmasse, og som er i god kondition, har bedre forudsætninger for at undgå ledproblemer, først og fremmest på grund af stabile bevægelser og en god støtte om leddene. Overvægt er en unødig stor belastning på leddene og medfører en øget risiko for at udvikle gigt. Hvis din hund er diagnosticeret med gigt, kan du lave forskellige øvelser, træningsformer, massage og udtrækning derhjemme.

Medicinering af gigt hos hund

Rådfør dig med din dyrlæge og et kompetent fagpersonale, der kan hjælpe med at behandle hundens sygdom og tilbyde relevant fysioterapi mm. Fysisk aktivitet, god kondition og en god muskelmasse skaber de bedste forudsætninger for at modvirke gigtsymptomerne. Overvægtige hunde må sættes på diæt, så de opnår en normal vægt, og en regelmæssig, fysisk aktivitet hver dag er et vigtigt element. Gigt kan ikke hviles væk. I samarbejde med din dyrlæge kan du få råd om et passende motions- og kostprogram til din hund.

Hvornår skal jeg søge dyrlægehjælp?

  • Hvis din hund er stiv, når den vågner om morgenen.
  • Hvis din hund har en halten, der kommer og går.
  • Hvis din hund er mindre interesseret i lange gåture.
  • Hvis din hund har svært ved at falde til ro om aftenen.
  • Hvis din hund fremviser stivhed efter hvile samt halten på et eller flere ben.
  • Hvis din hund ændrer sit bevægelsesmønster.
  • Hvis din hund har opsvulmede og varme led.

Passer flere af symptomerne ovenfor, kan det være et tegn på gigt i et eller flere led.

Hvad gør dyrlægen?

Hvis du har mistanke om, at din hund er ramt af gigt, er det vigtigt, at lade din dyrlæge undersøge den, så man kan stille den rette diagnose. Ofte er behandlingen mod gigt meget vellykket, og de fleste hunde får det meget bedre og kan leve et både aktivt og smertefrit liv.

Sådan foregår undersøgelsen

  1. Dyrlægen undersøger hunden og laver en vurdering af dens bevægelsesmønster.
  2. Der udføres en detaljeret ortopædisk undersøgelse for at fastslå, hvilket eller hvilke led der forårsager hundens smerter.
  3. Via røntgenbilleder vurderer man leddets udformning og graden af gigt. Din hund får her beroligende midler, så man kan opnå den bedste kvalitet af røntgenbillederne.

Dyrlægens behandlingsmuligheder af gigtplaget hund

Fundamentet er, at man bryder den onde cirkel med mindre bevægelse og flere smerter. Ofte har hunden brug for fysioterapeutisk hjælp for at kunne ændre sit bevægelsesmønster og løsne op for de smertefulde spændinger. Betændelseshæmmende (antiinflammatorisk) og smertestillende medicin ordineres ofte, ud fra behov, i smertefulde perioder eller kontinuerligt. En medicinsk behandling med indsprøjtning direkte i leddet har en relativ kortvarig effekt, mens gentagne behandlinger er omdiskuterede. En lang række nye ledbehandlingsmuligheder er dog under udvikling. Brug de kosttilskud, som din dyrlæge anbefaler. Der fås også særligt hundefoder, der indeholder kosttilskud der kan mindske symptomerne og udviklingen af sygdommen.

Operation 

Ved vækstforstyrrelser i leddene gør dyrlægen ofte brug af kikkertoperationer for at forebygge gigt. Men man kan ikke fjerne gigt ved en operation. Er gigten fremskreden, kan det i visse tilfælde være aktuelt med en stivgørende operation af leddet. Ved alvorlig hofteledsgigt er en protese, som det kendes fra mennesker, et alternativ. Proteser til albueled og knæled er under udvikling.

Evidensia

Dyreklinikker der kan hjælpe