Diarre hos hund
Moderate
Hvis du er usikker på, om dit kæledyr ikke har det godt, så kontakt din nærmeste dyreklinik.
Artiklens indhold
Kroppens normale reaktion på noget som den ikke kan tåle, er at komme af med det så hurtigt som muligt. I mave-tarmsystemet vil det betyde, at hunden kaster op eller får diarre. Dette kan være selvbegrænsende, og i nogle tilfælde kan man vente og se, hvordan hunden har det, men kun så længe den stadig er frisk, spiser og drikker! Hunden skal selvfølgelig tilses, hvis den bliver ved med at kaste op flere gange i træk og bliver udtalt nedstemt eller apatisk.
Det er især vigtigt at hunden drikker, da hunde mister meget væske, når de kaster op og har diarre, og det at blive dehydreret, kan i sig selv gøre dem rigtig dårlige.
Tarmens opgave er at fordøje foderet og optage de byggesten kroppen har brug for, mens alt det som ikke skal bruges udskilles. Fordøjelsessystemet består af mavesæk, tyndtarm og tyktarm. I tyndtarmen bliver foderet blandet med fordøjelses enzymer fra bugspytkirtlen, igennem tyndtarmen vil væske og føde så blive optaget. I tyktarmen bliver mere komplekse kostfibre og stivelse nedbrudt af bakterier og optaget, og de ufordøjelige dele af føden formes og passerer gennem tyktarmen.
Hele fordøjelsessystemet består af et symbiotisk samspil mellem dyrets tarm og med tarmens bakterier (mikrobiomet).
Hvor længe må en hund have diarre?
Det er vigtigt at vurdere hunden ud fra dens almene tilstand. En hund kan godt have diarre i flere dage, uden at være sløj af det, mens en anden hund kan have diarre en halv dag og blive rigtig skidt. Det er derfor individuelt fra patient til patient, hvor længe de må have diarre. Generelt set skal hunden opføre sig som den plejer, og diarreen skal i løbet af 3-5 dage blive bedre og bedre, ellers skal man opsøge en dyrlæge.
Akut og kronisk diarre
Akut diarre ses relativt hyppigt. Hunde spiser ting når de er ude at gå tur, snuser og slikker på alt fra madrester til afføring fra andre dyr.
Har hunden det alment godt nok, kan man give den skånekost i små portioner ofte og evt. supplere med kosttilskud fx probiotika, mens man afventer om tilstanden retter sig.
Hvis en hund har diarre i mere end 3 uger, betegner man det som kronisk diarre, og så skal man til at lede lidt dybere efter en årsag.
Generelt set bør man opsøge en dyrlæge, hvis hunden har det skidt, eller hvis afføringen ikke normaliseres efter en halv til en hel uge på skånekost.
Blodig diarre hos hund
Frisk blod i afføring betyder at hunden bløder i den sidste del af tarmsystemet. Hvis der er en blødning højere oppe i systemet, i mavesæk eller starten af tyndtarm, vil blodet blive fordøjet på vejen, og vil resultere i sort afføring også kaldet melæna.
Når man ser blod i afføringen, er der forskel på, om det hele er rødt, eller om der er røde prikker/områder i diarreen. Er der små plamager i, kan det være afstødt slimhinde fra tarmen pga. det høje flow diarreen giver, frem for reel blødning i tarmsystemet.
Uanset hvad, bør man altid kontakte dyrlægen, hvis der begynder at være blod i afføringen.
Hvis afføringen begynder at være helt blodig, er det ofte nødvendigt at få hunden indlagt til væske og akut symptomatisk behandling.
Vandig/Slimet afføring hos hund
Hvis diarreen er helt vandig, er det oftest tyndtarmen der er ramt hos hunden. Det forhindrer det store optag af væske i dette tarmafsnit. Hunde der har denne form for diarre, er i større risiko for at blive dehydrerede.
Er diarreen derimod meget slimet, er det oftest i tyktarmen problemet er.
Hunde med dårlig mave kan have en kombination af de to, og det er derfor sjældent problemet kan lokaliseres alene til tynd- eller tyktarm.
Når hvalpen har diarre
Hvalpe vokser og bruger en masse energi på dette, derudover er de stadig i gang med at udvikle deres immunsystem, og man skal derfor reagere hurtigere hvis en hvalp er dårlig med diarre.
Er hvalpen ikke dårlig, men frisk og den samtidig spiser og drikker som den plejer, kan diarreen skyldes den har haft noget i munden, den ikke kunne tåle. Det kan også være at man har skiftet foder i forbindelse med den er flyttet til en ny familie, og i et sådant det tilfælde vil diarreen oftest gå over med skånekost.
Ris og kylling er et kendt husmandsråd mod diarre, men når de små hvalpe bruger så mange ressourcer på at vokse, er det ikke ideelt for dem som skånekost. For hvalpe er det bedre med en kost, der dækker nærings- og energibehovet. Der findes hvalpeskånekost hos fra forskellige foderproducenter som kan købes på vores klinikker og hospitaler.
Skånekost til hund
Det bedste man kan give til en hund med opkast og/eller diarre er kommercielt skånekost, vores personale kan vejlede om det bedste valg.
Kogt ris, kylling og hvid fisk er let fordøjeligt, og kan derfor bruges som alternativ til kommercielt skånekost til dyr. Vælges hjemmelavet skånekost, skal dette maksimalt benyttes i 3-5 dage. Hvis ingen bedring, kontakt da dyrlæge.
Vi anbefaler man bruger købt skånekost til alle hvalpe, og til hunde hvor diarreen står på i over mere end 7 dage.
For skånekost generelt skal man fodre i hyppige små måltider, og gradvist komme tilbage på 1-3 måltider dagligt (eller hvad man plejer), og først når afføringen er normal igen blander man tilbage til almindeligt hundefoder over nogle dage.
I kombination med skånekost kan man benytte kosttilskud som fx probiotika, som indeholder en ny sund bakterieflora til at stabilisere tarmfloraen og nogle typer indeholder også ler til at have en samlende effekt på afføringen. Der findes fx mærkerne; Zoolac, Canikur, Pro-Kolin.
Læs mere om skånekost her
Kan diarre hos hunde smitte?
Der findes mange årsager til diarre hos hunde, det kan blandt andet skyldes; bakterier, virus, parasitter, toxiner, sygdomme i andre organer, medicin, allergi, foderskifte. Nogle infektioner kan smitte til mennesker (zoonose), hunde og andre dyr, derfor er det vigtigt at opsamle og rengøre når din hund har diarre.