Cherry eye hos hund – Fremfald af blinkhindekirtel
Artiklens indhold
Blinkhindekirtlen er placeret i dyrets blinkhinde, også kaldet det 3. øjenlåg, som er den lyserøde hinde som ligger over den nederste del af øjet. Blinkhindekirtlen kan bryde ud af sin lomme på bagsiden af det 3. øjenlåg, og bliver derved en synlig nubret struktur i dyrets øjenkrog – en tilstand som kaldes cherry eye.
Symptomer på cherry eye hos hund
Ved et cherry eye bryder blinkhindekirtlen pludseligt delvist eller helt frem fra bagsiden af det 3. øjenlåg. Kirtlen er ved delvist frembrud en mindre rød hævelse på bagsiden af blinkhinden, og kan eventuelt forveksles med øjenbetændelse eller måske knap nok anes. Ved et komplet fremfald ses hele kirtlen som en rød og nubret struktur – hvad nogle vil beskrive som et lille hindbær – som dækker den inderste og nederste del af øjet ind mod øjenkrogen.
Tilstanden er oftest ikke til voldsom gene for hunden, men eventuelle symptomer kan være:
- Tegn på kløe
- Øget tåreflåd
- Øjenbetændelse
Racer der er disponerede for sygdommen
Cherry eye hos hund er primært en lidelse som opstår hos unge hunde under 1 år af racer med korte snuder som Engelsk Bulldog, Fransk Bulldog og Mops. Tilstanden kan dog opstå hos andre racer, samt hos katte, om end dette er meget sjældent.
Er cherry eye permanent, eller kan det gå væk af sig selv?
I langt de fleste tilfælde vil kirtlen være permanent frembrudt og kan ikke manipuleres på plads.
Hos enkelte hunde er fremfaldet af blinkhindekirtlen i starten en tilstand som kommer og går, hvor kirtlen bryder frem når hunden f.eks. er glad og opstemt, og forsvinder når hunden slapper af. Man kan som ejer også opleve at kunne massere kirtlen tilbage på plads når den er frembrudt. Enkelte hunde går med et kirtelfremfald et par dage, hvorefter kirtlen falder på plads, typisk efter opstart af behandling med øjendråber. Kirtlen bryder dog i ovenstående situationer næsten uundgåeligt frem igen inden for en kortere periode, og vil oftest være malplaceret permanent herefter.
Undersøgelse for cherry eye hos hund
De fleste er ikke i tvivl om at hunden har et cherry eye, når der opstår en rød hævelse i dyrets øjenkrog. Dyrlægen bør dog undersøge din hund, da andre tilstande i blinkhinden eller blinkhindekirtlen kan være årsag til symptomerne og have samme udseende som et cherry eye.
Dyrlægen vil rådgive og vejlede om behandlingen af din hund, og vil typisk opstarte behandling med øjendråber indtil en eventuel cherry eye operation.
Behandling af cherry eye
Fremfaldet er oftest behandlingskrævende med en operation, hvor kirtlen syes ned i sin lomme på bagsiden af blinkhinden. Øjet skal efter operationen behandles med fugtgivende og medicinske øjendråber, og hunden skal bære krave i 1-2 uger for at beskytte operationsområdet.