Cherry Eye operation på hund

Et cherry eye opstår når blinkhindekirtlen bryder ud af sin lomme i blinkhinden. Kirtlen skal i langt de fleste tilfælde opereres tilbage på plads, for at opnå en varig løsning på problemet.

Cherry eye operation på en hund på Evidensia Dahlgaard Dyreklinik i Birkerød. Den frembrudte kirtel placeres i en lomme af slimhinde på bagsiden af blinkhinden, hvorefter lommen syes sammen med meget tynd tråd. Tråden bindes på ydersiden af blinkhinden, for ikke at skade øjets hornhinde under helingsperioden.

Det er vigtigt at kirtlen placeres korrekt inden for en kort tidsramme, da blinkhindekirtlen står for en stor del af øjets tåreproduktion. Ved nedsat tåreproduktion bliver hornhinden tør, og der opstår et hornhindesår. Af samme årsag skal kirtlen genplaceres, og ikke fjernes, da sidstnævnte på sigt resulterer i et kronisk tørt øje (KCS).

Et cherry eye opstår typisk kun på et øje, men lidelsen kan sagtens forekomme i begge øjne, og endda samtidigt. Læs mere om cherry eye hos hund.

Før en cherry eye operationen

Inden operationen er din hund blevet undersøgt af dyrlægen, og der er opstartet dråbebehandling af øjet. Dråbebehandlingen skal fugte øjet og holde det rent i dagene op til cherry eye operationen. Ofte indeholder dråberne anti-inflammatorisk medicin, som mindsker hævelse og irritation af blinkhindekirtlen.

Sådan foregår operationen

En cherry eye operation foregår i fuld bedøvelse, og øjet behandles lokalt med smertelindrende og antiinflammatorisk medicin.

Blinkhinden trækkes frem, og der påsættes en linse på øjet for at beskytte hornhinden under proceduren. Den frembrudte kirtel placeres i en lomme af slimhinde på bagsiden af blinkhinden, hvorefter lommen syes sammen med meget tynd tråd. Tråden bindes på ydersiden af blinkhinden, for ikke at skade øjets hornhinde under helingsperioden.

Inden behandlingen afsluttes, undersøger dyrlægen det andet øjes blinkhinde, for et eventuelt begyndende Cherry Eye, som herved kan korrigeres under samme narkose.

Dette skal du være opmærksom på efter en cherry eye operation

Din hund kan komme trygt og godt hjem til dig samme dag efter operationen. Din hund skal behandles med smertelindrende medicin i dagene efter.

Det er normalt at blinkhinden er lidt rød og hævet de første dage. Øjet skal fortsat behandles med medicinske øjendråber for at fremme helingen, og hunden skal bære en hundekrave så den ikke kradser i øjet.

Det er en fordel at lufte hunden i snor, og undgå vild leg derhjemme, og med andre hunde inden for helingsperioden. Helingsperioden er ca. 10 dage, og der skal ikke fjernes tråde fra øjets slimhinde efterfølgende.

Komplikationer der kan opstå

Selv om cherry eye operationen udføres korrekt, og hunden behandles derhjemme som anbefalet, er der risiko for at kirtlen bryder igennem det tynde slimhindevæv i ugerne efter operationen. Dette forekommer især hos større racer. I disse tilfælde anbefales det at gentage operationen.

Kompetencer og erfaring

Operation for cherry eye udføres på flere af Evidensias klinikker, hvor dyrlæger med erfaring i kirurgiske procedurer i øjenområdet udfører operationen. Dyrlægen har det nødvendige udstyr til rådighed, for at have tydeligt overblik over det følsomme operationsområde og det tynde væv som der opereres i. Der anvendes specielle øjeninstrumenter under indgrebet.

Dyrlægen informerer dig altid grundigt og vejleder dig i forløbet før og efter operationen.

Pris på cherry eye operation på hund

Prisen på cherry eye operation på hund kan variere. Vi anbefaler at du ringer til den dyreklinik du ønsker at benytte og får et estimat i forhold til prisen.

Dyreklinikker der tilbyder denne behandling

Vent venligst på, at dyreklinikkerne bliver opført