Allergitest til hund – Find frem til hundens allergener

Allergitest på hund bruges til at finde frem til de allergener som hundens immunforsvar reagerer på. Herefter kan man ved hjælp af immunoterapi vaccinere hunden med disse allergener, hvorved hundens immunforsvar langsomt bliver vænnet til dem. Man ser effekt hos ca. 70% af hundene, men effekten kan variere.

Allergi er en overreaktion fra immunforsvarets side, hvor kroppen reagerer uhensigtsmæssigt på allergener i miljøet f.eks. pollen eller reagerer på fødevarepartikler, som ikke er skadelige. Allergi er en klinisk diagnose, hvor hunden udviser kløe, øre – og hudforandringer og evt. svingende afføring. Man kan ikke stille diagnosen på en allergitest.

Sådan foregår en allergitest på hund

En allergitest til hund er enten en blodprøve eller en priktest i huden. I langt de fleste tilfælde vælges blodprøven, da det er et mindre indgreb på hunden, og man ser ligeså gode resultater med hyposensibilisering på baggrund af en blodprøve som på baggrund af en priktest. Priktesten udføres få steder i landet hos specialiserede dyrlæger. Ved priktesten indlægges hunden, da det i modsætning til hos mennesker udføres i bedøvelse

Hvornår laver man en allergitest hos hund?

Hudforandringerne ved allergi kan ligne andre hudsygdomme, så dyrlægen vil på baggrund af en omhyggelig klinisk undersøgelse udelukke bakterielle infektioner og overvækst med svamp, samt parasitter f.eks. lopper eller skab, før man går videre i allergiudredningen. Cirka 35% af hunde med miljøallergi reagerer også på foderet, så det er vigtigt at se, hvor meget kløen og hudforandringerne aftager på et allergifoder, før man laver en allergitest. Når man har taget en allergitest bruges svaret til at beslutte, hvad der skal i ”vaccinen”, som indgår i hyposensibilisering.

Hyposensibilisering – Tilvænning til allergener

Hyposensibilisering kaldes også vaccination eller immunterapi, og man vaccinerer med de allergener, som hunden har reageret på i allergitesten. Vaccinen gives som en indsprøjtning i nakkeskindet efter et fastlagt skema ca. 1-2 x hver måned eller 2 x dagligt med en mundspray.

En allergivaccine er den eneste behandling, der kan ændre på udviklingen i sygdommen. Man ser effekt hos ca. 70% af hundene, men effekten kan variere. Som udgangspunkt skal hunden følge et vaccinationsprogram hele livet. Der opleves sjældent bivirkninger ved hyposensibilisering, men der kan godt ses en forværring af symptomerne til start, da immunforsvaret reagerer på allergenerne.

Allergener der kan påvises ved en allergitest til hund

På blodprøven måles IgE antistoffer mod forskellige allergener f.eks. pollen, lopper, husstøvmider og lagermider. Der findes forskellige paneler, der indeholder forskellige inden – og udendørs allergener.  En nyere test på markedet kan måle IgE og IgG reaktioner mod specifikke foderemner for at sammensætte en udelukkelsesdiæt.

Pålideligheden af en allergitest til hund

Immunforsvaret er en kompliceret størrelse at måle på. Derfor kan man heller ikke bruge en allergitest til at stille diagnosen allergi, men en positiv allergitest understøtter den kliniske diagnose. Der vil være individer, der ikke slår ud på testen men har et symptombillede og en historik, der passer på sygdommen. De kan ikke vaccineres, men skal behandles på en anden måde.

Behandling af hunde med allergi

Det er meget svært at undgå allergener i omgivelserne f.eks. pollen, men man kan undgå, at hunden løber lige ud på en nyslået græsplæne, hvis det er græs, den reagerer på. Man kan ikke bo sterilt, men hvis man fjerner gulvtæpper i hjemmet og undgår, at hunden kommer i møbler og soveværelset, nedsættes eksponeringen for husstøvmider.

Et allergifoder, som består af et spaltet protein eller et protein, som hunden ikke har mødt før, er en meget vigtig del af behandlingen. Der er forskellige kløedæmpende former for medicin, som kan være nødvendigt for hunden i kombination med ovenstående. Allergipatienter har større risiko for sekundære infektioner, og det håndteres bl.a. med medicinsk shampoo og supplement af essentielle olier. Loppekontrol er også en vigtig del at have styr på.

Hos nogle hunde opnås ønsket bedring på foderskift, og hos andre ses god effekt ved at foretage en allergitest på hunden og sætte ind med hyposensibilisering. Allergi er en kronisk sygdom, og symptomerne kommer og går afhængigt af det miljø hunden lever i, årstidsvariation, fodring, anden sygdom mm. En allergiker kræver livslang håndtering og forebyggelse, og det kan være både dyrt og meget tidskrævende.