En sterilisation indebærer, at dyrlægen går ind i bugen og fjerner tævens æggestokke og livmoderen (ovariehysteriektomi) eller oftere blot æggestokkene (ovariektomi). Typisk udføres indgrebet gennem et snit i bugen fra navlen og bagud.
En sterilisation af en sund tæve er en procedure, der kan udføres i løbet af en dag.
Som et alternativ til kirurgisk sterilisation kan man behandle tæver med forskellige lægemidler, hvorved der bliver tale om en såkaldt kemisk sterilisation af hunden. Kemisk sterilisation bruges mest til at styre tævens løbetid.
En langvarig hormonbehandling kan udgøre en risiko for sygdomme som brystkræft og livmoderbetændelse. En tæve kan bruges til avl efter en afsluttet kemisk sterilisation.
Flere og flere procedurer udføres via kikkertkirurgi. Sterilisation er et indgreb, der undertiden er egnet til denne teknik, og der er tale om et minimalt operativt indgreb, hvorfor der også vil være færre komplikationer. Hos en lidt ældre tæve er det normalt en fordel med et traditionelt bugsnit med henblik på, at man skal kunne undersøge organerne.
Få flere oplysninger omkring laparoskopisk sterilisation af hund eller få flere oplysninger om fordelene ved kikkertoperationer på www.lapspay.com.
De fleste af vores dyreklinikker og dyrehospitaler udfører både kirurgisk sterilisation af hund gennem et snit i bugen, og sterilisation via en kikkertoperation. Du kan finde vores dyreklinikkers prislister her, hvor du kan se priserne på begge typer operationer.