Rhino- og tracheoskopi – Undersøgelse af næsehule og øvre luftveje

En rhinoskopi er en kikkertundersøgelse af næsehulen, mens en tracheoskopi er en kikkertundersøgelse af luftrøret. Alt afhængig af hundens/kattens størrelse, kan dyrlægen anvende forskellige typer af stive eller fleksible kikkerter og i forskellig længde. De har alle det til fælles, at de genererer et videobillede på en skærm, hvor dyrlægen kan undersøge de nævnte afsnit i fine detaljer – nærmest som et forstørrelsesglas.

Hvornår foretager dyrlægen en rhino- og tracheoskopi?

Undersøgelsestypen bruges til at afklare forskellige forhold i de øvre luftveje, typisk næseflåd, kronisk nysen, næseblod, parasitter, fremmedlegemer, evt. svulster samt forskellige forhold vedrørende luftrøret, typisk besværet vejrtrækning, kronisk hoste, problemer i strubehovedet mm.

Før dit dyr kommer ind til undersøgelsen

Der vil typisk være foretaget en række undersøgelse før en evt. rhino-/tracheoskopi af dit kæledyr. Udover almindelig klinisk undersøgelse har dyrlægen ofte foretaget røntgen, eller diverse blodprøveundersøgelser. Da undersøgelsen foretages i narkose er det vigtigt, at dit kæledyr er fastet mindst 12 timer inden, dvs. ingen fast føde i 12 timer før selve undersøgelsen.

Sådan foregår en rhino- og tracheoskopi

Undersøgelsen foretages typisk ambulant, dvs. dyret indlægges fra morgenstunden og hjemsendes som regel om eftermiddagen. Ved undersøgelsen kan der udtages vævsprøver (biopsier) alt afhængig af fund. Der vil ved rhinoskopi kunne være lidt næseblod efterfølgende, men det bør være minimalt allerede ved hjemsendelsen.

Udtagning af prøver

De udtagne prøver sendes typisk ind til mikroskopisk undersøgelse på et eksternt laboratorium, og du kan forvente svar efter ca. 10 dage (afhængig af type).

Efter dit dyr har fået foretaget en rhino- og tracheoskopi

Efter en rhino-/tracheoskopi skal man generelt holde kæledyret i ro, og følge de instruktioner, man har fået fra dyrlægen. Langt de fleste hunde og katte har ikke mærkbare gener ved undersøgelsen, og vil kunne sendes hjem samme eftermiddag med besked om almindelig observation den næste dags tid.

Dyreklinikker der tilbyder denne behandling

Vent venligst på, at dyreklinikkerne bliver opført