Operation af blød gane hos hund - BOAS

Den bløde gane er navnet på den bagerste del af ganen, og svarer hos mennesker til området, hvor drøblen sidder. Hunde har ikke en drøbel, men kan til gengæld have en for lang blød gane. Den bløde gane vil under optimale forhold ikke genere en hund, men hvis ganen er for lang (fordi snuden er for kort), så kan den bløde gane lægge sig som en låg (eller en ventil) henover luftrøret og forhindre hunden i ubesværet at trække vejret. I disse tilfælde vil det gavne hunden, at få foretaget en operation hvorved den bløde gane bliver reduceret.

En operation af blød gane hos hund foretages når den bløde gane er for lang. Den bløde gane kan herved lægge sig som et låg henover luftrøret, og forhindre hunden i at trække vejret ubesværet. Her foretages operationen på Evidensia Slotsbyen Dyreklinik i Hillerød.

Hvilke racer er disponeret for at have en blød gane?

En del hunderacer er bevidst avlet med en kort snude, og de vil derfor oftere have problemer med en blød gane, der er for lang. Det drejer sig om mange af bulldog-racerne, især engelsk og fransk bulldog, men også mops og i nogle tilfælde racer såsom spaniels og boxer.

Symptomer på en blød gane hos hund

Typisk vil problemer med en lang blød gane hos hund vise sig ved vejrtrækningsbesvær, især om sommeren i varmt vejr: hunden lyder meget anstrengt ved selv let motion og leg, og skal hurtigere end andre have en pause for at få luft. Om natten vil hunden typisk snorke ganske højlydt, og med lange pauser mellem hver vejrtrækning (såkaldt søvnapnø). I svære tilfælde vil hunden det meste af tiden lyde ”som et damplokomotiv”, og bruge stort set alle sine kræfter på at trække vejret.

Hvilke hunde vil en operation kunne hjælpe?

Stort set alle hunde diagnosticeret med et problem med den bløde gane vil have gavn af en operation, hvor man afkorter ganen til et mere normal-anatomisk niveau. De hunde, som har kæmpet med problemet i mange år, vil kun have behersket glæde af en operation, da sådanne hunde med tiden har fået kroniske forandringer i luftvejene, og derfor er sværere, men ikke umulige, at hjælpe.

Fjernelse af en del af den bløde gane hos en ung bulldog. De bedste resultater får man ved operationer af unge hunde, da luftvejene endnu ikke har undergået en række kroniske forandringer, der opstår hen over tid.

Operation af blød gane hos hund –sådan foregår det

Ved operationen, som foregår i bedøvelse, fjernes en passende del af den bløde gane. Indgrebet er ikke smertevoldende, og generer ikke hunden efterfølgende. Inden operationen er det helt afgørende at undersøge hundens øverste luftveje. Det foregår ved en kikkert undersøgelse. Svælget og luftrøret undersøges for evt. kollaps og andre problemer. Undersøgelsen er vigtig for prognosen ved operation. Ligeledes vil man ofte se på hundens næsebor, som i en del tilfælde med fordel kan udvides, og derved tilføre hunden endnu mere luft.  Operationen foretages næsten altid ambulant, d.v.s. hunden kommer hjem samme dag. Efterbehandlingen er nem, da hunden blot skal holdes i ro de første dage, indtil den har vænnet sig til de nye forhold i svælget. Der skal ikke fjernes tråde i svælget, da man anvender en fin selvopløsende tråd.

Ofte ser man også på hundens næsebor, som i en del tilfælde med fordel kan udvides, og derved tilføre hunden endnu mere luft.

Risikofaktorer ved en operation af den bløde gane hos hund

Ved en operation af den bløde gane hos hund er der risiko for efterblødning i svælget. Det ses kun sjældent, men er bl.a. årsagen til, at dyrlægen ikke hjemsender hunden kort tid efter operationen. Herved sikrer vi, at den værste risiko for efterblødninger i svælget er overstået, inden ejeren står med problemet alene. Efter de første 6-8 timer er risikoen reelt meget lille, og man kan tage det mere roligt.  Operationen kræver en del øvelse og erfaring.

Hvilke ændringer vil du kunne se hos din hund efter operationen?

De fleste hundeejere oplever, at hunden i løbet af få dage tydeligt får langt mere luft og snorker langt mindre. Lysten og evnen til at lege og motionere stiger, og de varme sommerdage bliver nemmere at komme igennem, da hunden bedre kan komme af med sin varme ved vejrtrækningen.

Hvad hvis man ikke gør noget?

Undlader man operation, hvor det er indikeret, skal man tænke på, at der med tiden i luftvejene næsten uundgåeligt opstår en række kroniske forandringer, som vil forringe hundens livskvalitet og ofte forkorte hundens liv – simpelthen fordi den ikke kan få vejret. Det drejer sig om såkaldt strubehoved-kollaps og/eller luftrørskollaps, som er alvorlige og livstruende tilstande og stort set uden effektiv behandling. Ligeledes vil selv korte ophold i biler om sommeren kunne være ekstra farligt for hunde med en for lang blød gane, da hundens behov for at ventilere sin varme er begrænset.

Der er således flere gode grunde til at få sin hund vurderet af en dyrlæge med kendskab til disse problemer, så man ikke ”overser” problemet, og tænker at sådan ”skal” en bulldog lyde – for det skal den ikke nødvendigvis. Og der er ofte hjælp at hente.

Pris på operation af blød gane hos hund

Prisen på operation af blød gane hos hund kan variere. Vi anbefaler at du ringer til den dyreklinik du ønsker at benytte og får et estimat i forhold til prisen.

Dyreklinikker der tilbyder denne behandling

Vent venligst på, at dyreklinikkerne bliver opført