Kastration af kat

Den eneste egentlige ulempe ved at kastrere en kat, hvad enten det er en hun eller han, er vægtforøgelsen. Det er derfor vigtigt, at man som kæledyrsejer er meget omhyggelig med at kontrollere fødeindtagelsen hos katten, så man forhindrer, at den bliver stor og tyk. Fedme hos katte kan føre til forskellige helbredsproblemer ligesom hos mennesker. Benyt lejligheden til at få chipmærket og vaccineret katten, hvis det ikke allerede er gjort.

Kastration af hunkat

Ud over at undgå uønskede killinger giver kastrationen af hunkatte også andre fordele. Hunkatten kommer ikke til at lide af livmoderbetændelse og tumorer i eller på æggestokkene. Hvis du gør det på det rigtige tidspunkt, mindsker du ligeledes risikoen for brystkræft.

Kastration er en almindelig rutineoperation, som indebærer, at dyrlægen går ind i bugen og fjerner kattens æggestokke, æggeledere og livmoder (ovariehysteriektomi). Proceduren bliver udført gennem et snit i maven på niveau med navlen eller gennem et snit i hver side, der omtales som et såkaldt flankeindsnit.

Hvornår skal katten kastreres?

Du kan tidligst lade katten kastrere, når den er 4 måneder gammel. Det passende tidspunkt er omkring 5-6 måneder gammel. Husk, at en kat kan blive gravid tidligt, allerede når den er et par måneder.

Kemisk kastration, p-piller

Hormonpræparater i form af piller eller indsprøjtninger er et alternativ til hunkatten, der skal bruges til avl engang i fremtiden. P-piller øger risikoen for brystkræft og livmoderbetændelse. Derfor kan de gives over en kortere periode, men anbefales ikke som en permanent løsning.

Kastration af hankatte

Det passende tidspunkt at kastrere en hankat på er, når han er omkring 4-6 måneder gammel. En kastration af hankatten er en ret enkel procedure. Det betyder, at testiklerne fjernes kirurgisk gennem to små snit i pungen. Blodkarrene, der går hen til testiklerne, lukkes af. Snittet i pungen forbliver åbent, mens katten kommer sig, og der skal således ikke fjernes sting senere hen. Normalt kommer katten sig yderst hurtigt efter operationen.

Priser kan variere mellem vores dyreklinikker. Find din dyrekliniks generelle prisliste her:

Gå til prislisterne

Dyreklinikker der tilbyder denne ydelse