Få foretaget en forebyggende sundhedsundersøgelse med dit kæledyr i centrum og få rådgivning med hjem. Det er sund investering for både dit kæledyr og dig.
Vi står klar med gode råd og vejledning, og vi har et særligt stort fokus på forebyggelse af sygdom.
Den første forebyggende sundhedsundersøgelse foregår som oftest i forbindelse med den første vaccination. Dyrlægen gennemgår dit dyr ved en undersøgelse, hvor bl.a. øre, øjne, mundhule, tænder, ekstremiteter m.v. tjekkes og vi snakker om hvalpen eller killingens æde og drikkelyst, motion og træning, urin- og afføringsvaner m.v. Samtidig giver dyrlægen dig råd, vejledning samt anbefalinger ud fra en samlet vurdering af din hvalp eller killing og dyrlægen taler med dig om kommende vaccinations anbefalinger.
Der sker store forandringer med din hvalp eller killing gennem det første leveår. I løbet af bare nogle måneder vokser og udvikler hvalpen og killingen sig, så du næsten kan se forandringer fra dag til dag. Det er derfor vigtigt at have fokus på korrekt fodring, socialisering, opdragelse samt at forebygge tidlig tegn på sygdom. Målet er at sikre et dit kæledyr får så mange gode og sunde år som muligt.
Fra 4 måneders alderen til 18 måneders alderen vil din hvalp eller killing gennemgå en stor udvikling både mentalt og fysisk. Der kan være mange ting, du som ejer ønsker at tale med dyrlægen om, alt fra fodring, vækst, opdragelse, neutralisering mv. Vi anbefaler derfor, at vi ser dit kæledyr til en forebyggende sundhedsundersøgelse igen ved 6-8 måneders alderen. Det vil også være på dette tidspunkt, det anbefales at unghunden revaccineres for at opnå det bedste immunforsvar og på dette tidspunkt det anbefales at få ungkatten neutraliseret for at undgå den enten får killinger, parrer hunkatte eller begynder at strinte.
Videre frem mod 7-8-års alderen anbefaler vi en årlig forebyggende sundhedsundersøgelse. Dette kan med fordel lægges sammen med den årlige vaccination. At have et rask kæledyr er ikke ensbetydende med at kæledyret lever et sundt liv. Formålet er at forebygge tidlig tegn på sygdom og dermed sikre, at dit kæledyr har så mange sunde og raske år som overhovedet muligt.
Det er ikke altid let at vide hvad der skyldes alder og hvad der skyldes sygdom, når skavanker, stivhed m.m. begynder at melde sig. Det er derfor vigtigt at få undersøgt din seniorhund eller seniorkat af en dyrlæge.
Vi anbefaler en forebyggende sundhedsundersøgelse af dit senior kæledyr halv- eller helårligt afhængig af race og tidligere sygdomshistorik. Ved denne forebyggende sundhedsundersøgelse gennemgås dit senior kæledyr med en undersøgelse, for at finde evt. tidlig tegn på sygdom eller andre skavanker. Denne sundhedsundersøgelse tilpasses det enkelte kæledyr og indebærer blandt andet en grundig gennemgang af dit kæledyrs organer, og hvis dyrlægen vurderer at dette er nødvendigt laves i samråd med dig, blod- og evt. urinprøver samt blodtryksmålinger.
Hvornår hunden anses for at være senior, afhænger af race og størrelse, typisk ved 6-10 års alderen. Store hunde bliver tidligere seniorer, mens små hunde først bliver det senere. Med tiden får mange hunde lettere sygdomme, som er aldersbetingede. Artrose som populært kaldes gigt, er et eksempel. Artrose kan man ikke kurere, men man kan behandle tilstanden, så hunden får mindre ondt og dermed forbedre livskvaliteten. Jo ældre hunden er, desto større risiko er der også for tandproblemer som f.eks. tandsten og paradentose. De fleste hunde spiser trods tandsmerter, og det kan derfor være svært at opdage eventuelle problemer. Ved en forebyggende sundhedsundersøgelse vil dyrlægen også tjekke både mundhule og tandstatus i forbindelse med sundhedsundersøgelsen.
Katte kan blive over 20 år gamle, og man betegner katte som seniorer, når de er over 10 år, men allerede ved 7-8-årsalderen, kan de aldersrelaterede symptomer begynde at vise sig. Neutraliserede katte lever i snit længere end katte, der ikke er neutraliserede.
Ofte ses alderdomstegnene hos katte som adfærdsændringer. Et typisk alderdomstegn er reduceret aktivitetsniveau. Katten kan virke roligere og undgå at hoppe op og ned fra højere steder, blive mindre interesseret i leg og blive mindre kælen og få en kortere lunte. Den sover måske mere end den plejer og kan miave højt uden nogen speciel anledning. Årsagerne kan være mange f.eks. kan en ændring i kattens drikkemønster skyldes, at nogle de indre organer har fået svækkede funktioner. For at finde årsagen til ændringen i adfærden er det vigtigt med en sundhedsundersøgelse og hvis det vurderes nødvendigt blod- og urinprøver, blodtryksmåling og evt. andre undersøgelser. Jo tidligere man fanger aldersrelaterede sygdomme og skavanker, jo bedre chance har man for at gøre noget ved dem og jo større livskvalitet og livslængde får kæledyret. Derfor er det vigtigt med de regelmæssige forebyggende sundhedsundersøgelser.