Der kan være mange årsager til, at en dyrlæge vil anbefale en bronkoskopi. De mest almindelige årsager til at undersøgelsen anbefales, er hvis der opstår symptomer fra luftvejene. Symptomer kan f.eks. være hoste, besværet vejrtrækning og nedsat aktivitetsniveau. Bronkoskopi af hund og kat bruges også hvis der ønskes prøver fra luftvejene.
Skulle der være et fremmedlegeme fastkilet et sted i luftvejene, kan man bruge bronkoskopi til at fjerne det.
Bronkoskopi af hund og kat udføres som en ambulant behandling, hvilket betyder at dyret undersøges og hjemsendes samme dag. Undersøgelsen foregår i fuld narkose. For at undgå problemer med opkastning i forbindelse med narkose, skal dit dyr faste fra kl 22.00 dagen før undersøgelsen. Dit dyr må gerne drikke vand.
En bronkoskopi af hund og kat udføres i fuld narkose. Under narkosen føres en ca. 4 mm tyk kikkert ned i luftvejene og styres således, at forskellige strukturer kan undersøges grundigt. Kikkerten bruger forstørrelse og godt lys, således at selv små forandringer træder tydeligt frem på skærmen, som viser billederne fra kikkerten. Kikkerten optager en video som vises på en skærm, og dyrlægen kan med bronkoskopi se, hvis der er øget bevægelse i f.eks. luftrøret, som det ses ved trachealkollaps.
Indbygget i kikkerten er der en lille kanal, hvorigennem instrumenter kan føres. Skulle der være mistanke til, at dit dyr f.eks. har en infektiøs sygdom i sine luftveje, kan der udtages et svab fra luftrøret. Dette gøres med et særligt instrument som kan føres igennem kanalen i kikkerten. Der kan ligeledes udtages små celleprøver igennem denne kanal.
En bronkoskopi hos hund og kat er en smertefri undersøgelse, hvorfor der ikke rutinemæssigt gives smertestillende behandling. Dagen efter undersøgelsen kan dit dyr derfor gå tilbage til normal funktion, med mindre der på baggrund af undersøgelsen er blevet konstateret en lidelse, som kræver særlig behandling.