Ny kattelov – ID-mærkning af kat

tirsdag den 1. juni 2021
ID mærkning kat

Mærkning og registrering af katte har altid været vigtig, men nu er det vigtigere end før, for dig som katteejer!

Den nye kattelov

Den nye kattelov, som er en del af loven om mark- og vejfred, træder i kraft d. 1. juli 2021 og den kan få stor betydning for dig som katteejer.

En kat uden ID-mærkning kan i fremtiden optages af enhver. Har du ikke mærket din kat, er det reelt ikke længere din kat. Hvis naboen vælger at mærke den, er det i fremtiden deres kat ved lov.

Desuden skal katte der ikke er ID-mærkede, ikke længere fremlyses som tidligere i 72 timer, før den kan videreformidles eller aflives om nødvendigt. Fremlysningspligten bortfalder altså på ikke mærkede katte. Hvis nogen indfanger din ikke mærkede kat og indleverer den på et internat, kan de videreformidle den til et nyt hjem med det samme.

ID-mærkning indbefatter at katten er øretatoveret, chipmærket eller bærer halsbånd. Vær opmærksom på at selvom din kat har haft et halsbånd på men tabt det inden den optages, anses den stadig for ikke at være mærket.

ID-mærkede katte

I tilfælde hvor katte er ID-mærkede og optages, skal man kontakte ejeren. Som ejer har du 24 timer fra underretningstidspunktet til at afhente din kat, ellers overgår den automatisk til optageren eller internatet, og kan straks herefter videreformidles.

Baggrunden for den nye lov

Desværre er baggrunden for ændringen i lovgivningen en trist historie. Katte internaterne rundt omkring i Danmark har de senere år oplevet en stor stigning i antallet af indleverede herreløse katte. Faktisk var der i 2019 tale om en stigning på hele 40%. Alene på Dyrenes Beskyttelses 8 internater var der tale om 9000 katte.

 

ID-Mærkning af kat – hvad anbefaler vi?

En ID-mærkning knytter katten til dig som ejer. Bliver katten væk eller kommer på afveje og optages af fremmede, kan et unikt nummer i en chip læses af blandt andet dyrlæger. Nummeret på chippen registreres hos din dyrlæge og i et eksternt katteregister.

Vi anbefaler at man lader sin kat mærkes med chip, der altid vil kunne aflæses, eventuelt i kombination med en øretatovering, der med det samme gør det synligt at katten har en ejer. Tatoveringer kan til tider være svære at aflæse, men finder nogle en død kat og den er tydeligt mærket motiveres vedkommende oftere til at finde en ejer. De fleste vælger en tatovering med et registreringsnummer, men man kan også vælge et mere diskret “C”, som indikerer at katten er chippet. Nogle vælger at få en personlig tatovering i kattens andet øre med f.eks kattens navn.

 Er din kat ikke allerede mærket, så sørg for at få det gjort – Så din kat kan forblive din kat!

Bestil tid til ID-mærkning af kat