Sukkersyge hos hund - diabetes
Artiklens indhold
- Symptomerne på sukkersyge hos hund
- Hvorfor får hunde sukkersyge?
- Diagnosticering af sukkersyge hos hund
- Behandling af sukkersyge hos hund
- Måling af hundens blodsukker derhjemme
- Hvad er tegnene på, at en hund har for lavt blodsukker (hypoglykæmi) ?
- Fodring af en hund med sukkersyge
- Fremtiden for en hund med sukkersyge
Sukkersyge hos hund er en relativ almindelig sygdom, hvor hundens bugspytkirtel af forskellige årsager producerer for lidt eller slet intet insulin (Type 1). Sukkersyge kan også skyldes, at kroppen har udviklet nedsat følsomhed overfor insulin (Type 2). Insulin er et hormon, der transporterer sukker fra blodet og ud i kroppens celler. Hvis ikke insulin er tilgængeligt, bliver sukkeret i blodbanen og udskilles med urinen. For højt sukkerindhold kaldes hyperglykæmi.
Symptomerne på sukkersyge hos hund
Øget drikkelyst og øget tissetrang er nogle af de første symptomer, som præsenteres. Måske har hunden pludselig uheld indenfor, hvor den ellers plejer at kunne holde sig f.eks. hele natten. Hos nogle hunde ses også et vægttab, selvom appetitten oftest er den samme. Senere kan ses grå stær som er en uklarhed i linsen, der medfører nedsat syn.
Hvorfor får hunde sukkersyge?
Type 1 sukkersyge kan udvikles pga. forskellige sygdomme i bugspytkirtlen, og Type 2 sukkersyge kan skyldes bl.a. overvægt. Sukkersyge kan også udvikles efter f.eks. længerevarende behandling med binyrebarkhormon eller p-sprøjter.
Sukkersyge hos hund ses primært hos hunde over 6 år, og risikoen for at udvikle sukkersyge er større for hunhunde pga. deres løbetidscyklus. En høj produktion af progesteron kan medføre nedsat følsomhed overfor insulin.
Diagnosticering af sukkersyge hos hund
Dyrlægen undersøger hunden for sukkersyge på en urin – og en blodprøve. Sukkerindholdet i blodet er et øjebliksbillede og afhænger af, hvornår hunden sidst har spist, om hunden er stresset eller får anden medicin. En mere præcis indikator for sukkersyge hedder fruktosamin, og det er en kulhydratforbindelse, der afspejler om hundens blodsukker har været forhøjet over længere tid.
Behandling af sukkersyge hos hund
Hvis det er en insulinkrævende patient opstartes behandling af dyrlægen. Man tilstræber at sænke blodsukkeret så meget, at hunden ikke har symptomer og ikke udvikler alvorlige følger af sygdommen. Der gives insulin med en sprøjte under nakkeskindet dagligt, og dyrlægen instruerer i, hvordan det skal gøres. Foder bør gives samtidig med insulinbehandlingen. Det anbefales at sterilisere hunhunde, så det ikke giver uregelmæssigheder i blodsukkerreguleringen omkring løbetid.
Måling af hundens blodsukker derhjemme
Ved sukkersyge hos hund kan man anskaffe et glukometer som købes på apoteket. Glucometeret kan måle hundens blodsukker i trygge rammer derhjemme. Øreflippens kant er mest velegnet til et lille stik, og der kræves kun en bloddråbe for et svar på måleapparatet. Dyrlægen eller sygeplejersken er gerne behjælpelig med at instruere i det.
Hvis hunden er svær at regulere med insulin, kan en dagsindlæggelse komme på tale. Her måles hundens blodsukker flere gange, og der laves en glukosekurve.
Hvad er tegnene på, at en hund har for lavt blodsukker (hypoglykæmi) ?
Hvis hunden har fået for meget insulin bliver blodsukkeret for lavt. Det kan forekomme, hvis hunden har nedsat appetit, kaster op eller har øget aktivitetsniveau. De kliniske tegn er sult, rastløshed, sitren og i værste fald kramper og koma. Det er en alvorlig tilstand, der kræver kontakt til dyrlægen og evt. indlæggelse.
Fodring af en hund med sukkersyge
Hunden bør fodres 2 gange dagligt, og det første måltid tilbydes samtidigt med insulininjektionen. Hvis hunden medicineres 2 gange i døgnet bør den fodres samtidig med hver injektion med ca. 12 timers interval. Højt fedtindhold bør undgås. Det er en fordel at fodre med komplekse kulhydrater og højt fiberindhold, og der er gode kommercielle diæter med lavt glykæmisk index på markedet.
Fremtiden for en hund med sukkersyge
Fremtiden kan sagtens være lys for en hund med sukkersyge, og det vigtigste er at se på hundens daglige trivsel. Sukkersyge er en kronisk sygdom, som kræver livslang håndtering med fokus på vægt, motion og regelmæssighed i forhold til insulinbehandlingen.