Kat drikker og tisser meget
Artiklens indhold
Har din kat svært ved at holde tæt? Er den begyndt at tisse indenfor? Tisser den oftere og mere end normalt? Eller er den begyndt at drikke mere end normalt? Dette er almindelige symptomer hos katte og kan skyldes en række forskellige sygdomme.
Hvis du har mistanke om, at din kat drikker eller tisser unormalt meget, skal du ikke vente med at kontakte dyrlægen. Jo tidligere du kommer, desto bedre chancer er der for, dit dyr får den bedste behandling i rette tid.
Øget drikke lyst og tissetrang er meget er almindelige symptomer på nyresygdomme, for højt stofskifte og diabetes, men en øget drikkelyst og tissetrang kan være et symptom på mange andre sygdomme. Nogle eksempler er urinvejsinfektioner, leverlidelser, infektion i deres livmoder og visse kræftformer.
Det er vigtigt at skelne mellem om din kat tisser siddende eller den gør det stående. At en kat strinter, er normal adfærd, men den gør det oftest ikke indendørs. Begynder din kat på dette, kan det være et symptom på f.eks. stress eller den ikke trives. Du kan læse mere om den urenlige kat, under dette emne.
Det er altid vigtigt, din kat har fri adgang til rent vand. Hvis den begynder at drikke unormalt meget, må du ikke begrænse dens vand. Du risikerer katten kommer til at lide af væskemangel. Mål gerne hvor meget katten drikker. Det kan være til stor hjælp for din dyrlæge at vide, hvor meget katten drikker på et døgn. Hæld f.eks. en liter vand i en skål. Mål og registrér, hvor meget vand der forsvinder på et døgn.
Hvornår skal jeg opsøge en dyrlæge?
Bestil altid tid til en undersøgelse hos dyrlægen, hvis katten drikker eller tisser unormalt. Det kan som skrevet være symptom på en alvorlig sygdom, selv hos et tilsyneladende i øvrigt raskt dyr.
Tag gerne en urinprøve med til dyrlægen. Det kan f.eks. opsamles, hvis man bruger ikke-absorberende kattegrus.
Hvad gør dyrlægen?
Dyrlægen kan ud fra undersøgelsen af din kat og en gennemgang af dens symptomer og forhistorie finde mulige diagnoser, der forklarer, hvorfor din kat tisser eller drikker for meget.
Som det er beskrevet kan symptomer med unormal urinering og drikkelyst have mange forskellige årsager. I nogle tilfælde kan problemet kureres, i andre tilfælde kan årsagen kontrolleres, således din kat kan få den best mulige livskvalitet med sin sygdom.
I forbindelse med undersøgelsen analyseres den urinprøve, du har taget med, eller en urinprøve, der tages i forbindelse med besøget. Denne kan f.eks. tages direkte fra blæren med en sprøjte og kanyle. Man kigger bl.a. på, hvor koncentreret urinen er, om den indeholder sukker, samt om der er tegn på krystaller i urinen eller infektion. Hvis urinprøven ikke giver nogen indikation på, hvilken diagnose det drejer sig om, kan det være nødvendigt at tage blodprøver. En gang imellem undersøges katten også med røntgen eller ultralyd.
Behandling
Behandlingen sker ud fra, hvilken sygdom det drejer sig om. Det kan f.eks. indebære et foderskift, hvis der er krystaller i urinen eller ved nyrelidelse, en antibiotikakur ved urinvejsinfektion, operation ved livmoderinflammation, insulinbehandling og vægttab ved diabetes, samt tabletter eller operation ved for højt stofskifte. I de, heldigvis få, tilfælde hvor det drejer det sig om kræft, kan behandlingen indebære medicin, stråling og operation, dog alt afhængigt af kræfttypen.
Ofte skal du regne med, der kommer et til flere opfølgende besøg hos din dyrlæge, indtil sygdommen er under kontrol eller helbredt.
Sygdomme der kan få katten til at drikke og tisse meget
Nyresygdomme hos katte
Dette er almindeligt hos ældre katte. 33 % af katte over 10år får/har kronisk nyresvigt i en eller anden grad. Nyresygdomme kan også være medfødt og diagnosticeres i de unge år. Andre symptomer ud over øget drikkelyst og tissetrang, kan være nedsat appetit, afmagring og opkast.
Forhøjet stofskifte
Forhøjet stofskifte, også kaldet hyperthyroidisme, er den hyppigste stofskiftelidelse hos katte. Det er en lidelse, der især rammer katte over 10 år. Der er oftest tale om en godartet, men unormal vækst af skjoldbruskkirtlerne, der sidder på undersiden af kattens hals. Lidelsen kan ud over øget drikkelyst og tissetrang medføre vægttab, hjerteproblemer, irritabilitet, leverpåvirkning, momentvis diarre, opkast.
Diabetes hos katte
Dette ses oftest hos midaldrende til ældre katte. Ofte er det katte, der er eller har været overvægtige. Andre symptomer kan være vægttab trods en øget appetit.
Urinvejsinfektion hos katte
Dette er en øget risiko ved visse sygdomme, såsom kronisk nyresvigt, diabetes, forhøjet stofskifte og andre stofskiftelidelser.
Livmoderinflammation hos katte
Dette er ikke så almindeligt hos katte. Symptomerne opstår oftest 2-10 uger efter løbetid. Symptomer ud over øget drikkelyst og tissetrang, er sommetider udflåd fra skeden, træthed, opkast, en udspilet bug og bugsmerter.
Leversygdom hos katte
Denne type sygdom kan være medfødt. Symptomer kan udover øget drikkelyst og tissetrang være afmagring/vægttab, mave- og tarmsymptomer samt neurologiske symptomer.