Hedeslag hos hund – Symptomer og råd til forebyggelse
Artiklens indhold
- Årsagen til hedeslag hos hunde – Dette sker i kroppen
- Hvornår er der risiko for at hunden får hedeslag?
- Hunde der er disponerede for hedeslag
- Symptomer på hedeslag hos hund
- Hvor hurtigt skal man reagere ved symptomer?
- Kan man selv gøre noget?
- Diagnosticering af hedeslag hos dyrlægen
- Behandling af hedeslag
- Fremtiden for en hund med hedeslag
- Forebyggelse af hedeslag hos hund
En hunds normal temperatur er mellem 37,5 og 39 grader. En temperatur på over 39,4 anses som hyperthermi. Hedeslag er øget kropstemperatur ud over det normale, der resulterer i vævsødelæggelse uden forudgående sygdom. Hedeslag er når temperaturen overstiger 41 grader. En sådan temperatur er livstruende, og når kroppens temperatur er mellem 41,2 og 42,7, begynder organerne at svigte og hunden vil dø.
Årsagen til hedeslag hos hunde – Dette sker i kroppen
Mennesker kommer af med varme bl.a. ved at svede. Hunde kan ikke slippe af med varme på samme måde som vi kan, da de kun har meget få svedkirtler som sidder på deres trædepuder. I stedet kommer de primært af med varme gennem udåndingen. De begynder at halse.
Hvis hunde bliver udsat for ekstrem varme, fugtighed, ikke har mulighed for ly, skygge eller vand, så er de i risiko for hedeslag. Ekstrem motionering kan også resultere i hedeslag.
Hedeslag sker når varmeproduktionen er større end kroppens evne til at slippe af med varme.
Når temperaturen overstiger 41 grader, vil kroppens proteiner og cellemembraner, specielt i hjernen, begynde at gå i stykke og miste sine evner til at fungere. Den ekstreme varme påvirker organerne og fører til nedbrydning af muskler, bl.a. hjertemusklen og nedbrydning af blodkarrene. Dette vil føre til hundens død.
Hvornår er der risiko for at hunden får hedeslag?
Hunde kan få hedeslag hele året, men der er forøget risiko på varme fugtige dage. Man skal ALDRIG efterlade en hund i en bil når solen skinner eller det er varmt. Er det bare 20 grader ude, kan temperaturen stige til over 40 grader i bilen på bare 30 minutter.
Hunde der er disponerede for hedeslag
Hunde der er i størst risiko, er de racer der har en flad næse, kaldet brachycephale hunde, bl.a. engelsk bulldog, fransk bulldog, mops, Shih tzu, Lhasa apso, pekingeser, japanese chin og boston terrier.
Andre prædisponerende faktorer er overvægt, hjerteproblemer, vejrtrækningsproblemer, Hunde med meget pels eller ekstrem motionering.
Symptomer på hedeslag hos hund
Følgende symptomer kan ses ved hedeslag:
- Hyperthermi (legemstemperatur over 39.4 C)
- Hunden halser og har tungen hængende ud af munden
- Hunden begynder at savle, blive urolig eller nedstemt
- Hundens slimhinder i munden ændrer farve og bliver mere røde, ved chok kan de blive blege
- Høj puls. Hvad der betegnes som en høj puls afhænger af om det er en stor eller lille hund
- Hunden kan få en usikker gang
- Hunden kaster op eller får diarre
- Til sidst ses kramper, kollaps og koma
Hvor hurtigt skal man reagere ved symptomer?
Man skal reagere med det samme, hvis man har mistanke om at ens hund har, eller er ved at udvikle, hedeslag. Stop aktivitet, og få hunden i skygge eller til andre kølige omgivelser. Forsøg at køle hunden ned med kølige omslag eller væske og kontakt din dyrlæge. Hvis en hund har hedeslag skal man reagere hurtigt, da ekstrem hyperthermi giver organsvigt og irreversible skader og evt. død meget hurtigt.
Kan man selv gøre noget?
Man bør lave kølige omslag dækkende lyske, armhule, hoved og nakke. Køl gerne fødderne med køligt vand. Man skal IKKE bruge iskoldt vand eller omslag, da det vil få de små ydre blodkar til at trække sig sammen og det vil formindske nedkølingen og i stedet øge kernetemperaturen.
Diagnosticering af hedeslag hos dyrlægen
Diagnosticeringen foregår ved samtale og undersøgelse af hunden. Hvis der ikke er forudgående historik om sygdom, og hunden præsenteres med høj temperatur og symptomer klassiske for hedeslag stilles diagnosen.
Behandling af hedeslag
I første omgang skal hunden køles ned. Lyske, armhuler og poter køles. Intravenøs kølig væske gives, både for køling og for at erstatte tabt væske og stabilisere blodtrykket. Symptomatisk behandling mod opkast og diarre kan gives ved behov. Ved skader på karrene gives forebyggende antibiotika, og hvis der er kramper skal de ligeledes behandles. Derudover monitoreres, hjerterytme, blodtryk, blodparametre osv.
Fremtiden for en hund med hedeslag
Prognosen kommer helt an på hvor længe og hvor alvorligt hedeslaget har været. Dødeligheden er afhængig af temperatur og varigheden af hedeslaget. Er der organødelæggelse vil der, hvis hunden overlever, være senfølger også af alvorlig karakter. Specielt nyrer, lever og hjerne kan tage alvorlig skade. Døden indtræffer oftest indenfor 24 timer. Overlever hunden efter 48 timer er prognosen for et godt resultat god.
Forebyggelse af hedeslag hos hund
- Fri adgang til væske altid.
- Adgang til skyggefulde, kølige hvilesteder.
- Udgå at gå tur, løbe og lege med hunden i de varmeste timer om dagen.
- En hund der tidligere har haft hedeslag er i forøget risiko for at det sker igen.
- En tommelfingerregel; er det varmt for dig, er det lige så varmt for hunden!
- Efterlad aldrig en hund i en varm bil! Uanset hvor køligt der kan forekomme udenfor.