Forgiftning af hash og euforiserende stoffer hos hund og kat
Vi ser desværre jævnligt forgiftninger hos hunde og katte, som er forårsaget af euforiserende stoffer. Oftest er de påvirket af stoffet THC, som findes i cannabis (hash).
Artiklens indhold
Symptomer på forgiftning af hash eller andre euforiserende stoffer
Skulle din hund eller kat have været så uheldig at have spist hash eller andre euforiserende stoffer, så kan du opleve mange forskellige symptomer på dette.
De første symptomer som oftest opleves er:
- Opkast
- Savler
- Rystelser
- Nedstemthed.
Derudover kan der observeres:
- Usikker gang
- Urolig til manisk (især kat)
- Urininkontinens
- Udvidede pupiller.
I slemme tilfælde kan din hund eller kat også få:
- Høj eller lav kropstemperatur
- Hjerterytmeforstyrrelser
- Svag eller nedsat vejrtræning
- Kramper
- Blive komatøs.
Hvor meget skal der til, før det er farligt for hunde og katte?
Mængden der skal til, før det er farligt for din hund eller kat, afhænger af koncentrationen af stoffet dit dyr har indtaget, samt størrelsen af dit dyr. Det er vigtigt at du informerer dyrlægen, ved mistanke om indtagelse af euforiserende stoffer. Er du klar over præcist hvilket stof dit kæledyr har indtaget er denne information meget for vigtig for at behandlingen kan målrettes. Det anbefales altid, uafhængigt af mængde, at dit kæledyr tilses af en dyrlæge, hvis du mistænker det har euforiserende stoffer.
Hvordan forgår behandlingen?
Mistænkes det, at din hund eller kat har indtaget euforiserende stoffer, vil dyrlægen typisk foretage en drug-test på din hund eller kats urin. Drug-testen kan i mange tilfælde teste for mange forskellige typer narkotika og dermed give et bredt overblik over hvad din hund eller kat har indtaget.
Hvis dit kæledyr testes positiv for et euforiserende stof i urinen, eller hvis du har stærk mistanke/set dit kæledyr spise euforiserende stoffer, så vil dyrlægen kunne give noget at kaste op på, såfremt det er indtaget indenfor 1-3 timer. Ved at give noget at kaste op så maven tømmes for indhold, men denne metode kan have begrænset virkning, hvis de euforiserende stoffer allerede er optaget, eller hvis denne er passeret videre til tarmene.
Skulle din hund eller kat allerede have udviklet symptomer på indtag af euforiserende stoffer, så vil dyrlægen opstarte en symptomatisk behandling, hvilket vil sige behandle de symptomer, som der er opstået. Dyrlægen har mulighed for at indlægge dit kæledyr til væskedrop for at fremskynde udskillelsen af de euforiserende stoffer fra kroppen, derudover vil dyrlægen kunne give aktivt kul, som binder stoffet i tarmen så mindst muligt af dette optages. I enkelte tilfælde kan der gives en modgift.
I tilfælde af at din hund bliver komatøs kan det være nødvendigt med indlæggelse i flere dage.