Evidensia dyrlæge opnår amerikansk diplomatgrad

torsdag den 9. marts 2017
Susanne Albæk Kolding – Amerikansk diplomatgrad indenfor hestens sportsmedicin og rehabilitering
  • Evidensia Faxe Hestehospital

Evidensia kan hermed meddele, at vores hestedyrlæge Susanne Albæk Kolding, som den første dyrlæge i Skandinavien, har opnået en amerikansk diplomat-grad indenfor hestens sportsmedicin og rehabilitering.

En veterinær diplomat-grad kan erhverves indenfor flere forskellige fagområder såsom intern medicin, kirurgi og tandlidelser og opdeles i henholdsvis smådyr, store husdyr og heste. Hver diplomat-grad ligger under et “college” og findes indenfor flere fagområder både i en europæisk og en amerikansk form.

“The American College of Veterinary Sports Medicine and Rehabilitation” (ACVSMR (www.vsmr.org )) blev godkendt som et nyt college af “the American Veterinary Medical Association” i 2010 og findes kun i USA. Foreningen tager udgangspunkt i og har fokus på anvendelse af dyr i konkurrencesport samt rehabilitering generelt efter skader, operationer m.v. Certificering indenfor ACVSMR kan opnås indenfor henholdsvis hund og hest.

Erhvervelse af en diplomat-grad indenfor ACVSMR kan foregå på traditionel vis via 3 års ”residency”, som er en uddannelsesstilling under vejledning af en ACVSMR diplomat, som dernæst afsluttes med en eksamen. Men optagelse kan også ske på baggrund af en dyrlæges CV og praktiske erfaring, såfremt disse findes tilstrækkelig til at kompensere for 3 års ”residency”, hvilket dermed giver direkte adgang til eksamen.

Pensum er særdeles omfattende med en yderst høj detaljeringsgrad og med stor fokus på at inkludere en bred vifte af den seneste forskning indenfor de mange fagområder, som diplomat-graden dækker over. Den afsluttende eksamen foregår i USA og består af en 6 timer lang skriftlig eksamen indenfor sportsmedicin og rehabilitering hos den givne dyreart (hest eller hund) samt en 6 timer lang skriftlig eksamen indenfor sportsmedicin og rehabilitering generelt.

Susanne opnåede optagelse direkte til eksamen på baggrund af hendes praktiske erfaring, hendes uddannelse som fagdyrlæge i hestesygdomme, hendes forfatterskab til diverse veterinærfaglige artikler samt via hendes uddannelse og certificering indenfor foreningen ISELP – the International Society of Equine Locomotor Pathology – der er en international organisation indenfor klinisk diagnostik, billeddiagnostik og behandling af haltheds- og overlinielidelser hos sportsheste. Herved fandt ACVSMR hende kvalificeret til optagelse direkte til eksamensforløbet. De seneste 2 år har Susanne således arbejdet hen mod ACVSMR eksamen, som blev afviklet i januar 2017 i Orlando i Florida. Der er således lagt hundredevis af studietimer med fordybelse i denne klargøring til eksamen.

Diplomat-graden er en yderligere specialisering indenfor skader hos sportsheste og genoptræning af disse og har udover de personligt erhvervede faglige færdigheder også givet et omfattende fagligt netværk.

Diplomat-graden giver ikke anledning til at hvile på laurbærrene, men kræver re-godkendelse hvert tiende år, baseret på løbende og vedvarende faglig aktivitet og opdatering. Også ISELP certificeringen kræver løbende deltagelse i udvalgte ISELP kurser, hvormed de internationale relationer konstant holdes ved lige.