Min hund kaster gult skum op
Moderate
Hvis du er usikker på, om dit kæledyr ikke har det godt, så kontakt din nærmeste dyreklinik.
Artiklens indhold
Hvorfor kaster hunde gult skum op?
Opkast af gult skum sker, når galde hober sig op i mavesækken. Der er flere årsager til, at det kan ske. Det kan således både være tegn på underliggende mere alvorlig sygdom eller være et udtryk for forbigående påvirkning af mavetarmkanalen. I denne artikel kan der læses meget mere om dette.
Hvad består det gule skum af?
Den gule farve skyldes galdefarvestoffer. Galden produceres i leveren og opbevares i galdeblæren. Den udskilles i tolvfingertarmen lige bag ved mavesækken og indeholder vigtige bestanddele til at kunne fordøje fedt og til at kunne optage fedtopløselige vitaminer. Ved stilstand i mavetarmkanalen kan der ske tilbageløb af galde til mavesækken. Når opkastet er gult, vil det derfor bestå af en blanding af mavesyre og galde.
Hvor alvorligt er opkast af gult skum?
- Galdesyrer og mavesyre kan virke ætsende i spiserøret og kan derfor være skadeligt for hunden, specielt ved længerevarende forløb med gentagne opkastninger.
- En enkeltstående opkastning kan for eksempel skyldes, at det er længe siden hunden har spist, og dermed at stillestående galdesyrer giver anledning til irritation af vævet. Det gule skum vil i det tilfælde være udtryk for en tom mavesæk, som i sig selv ikke er alvorligt, medmindre der ses gentagne opkastninger.
- Der er flere alvorlige sygdomstilstande, som kan gøre at din hund kaster gult skum op. Se listen nedenfor.
- Generelt er den gule farve i opkastet et faresignal, der bør give anledning til at rådføre sig med dyrlægen, særligt såfremt der ses gentagne episoder.
Forebyg at din hund kaster gult skum op
Der er nogle tiltag, man kan gøre brug af, hvis ens hund kaster gult skum op:
- Hvis hunden i øvrigt er upåvirket og har normal appetit og normal afføring, kan det muligvis hjælpe at mindske tiden imellem fodringerne, da opkast af gult skum i sådanne tilfælde kan være et udtryk for, at mavesækken har været tom længe.
- Mindsk om muligt risikoen for at hunden indtager ting fra omgivelserne, for eksempel ådsler, afføring fra andre dyr osv. Dette kan være vanskeligt, men træning bør forsøges og i yderste konsekvens kan en trådmundkurv påsættes.
- Få vejledning fra dyrlægen om hvilket foder der vil være egnet til at mindske episoder med opkast. Måske skal den have skånekost en periode.
Hvornår bør man søge dyrlæge?
Overordnet set bør man søge dyrlæge, hvis man er utryg ved hundens symptomer. Derudover bør man søge dyrlæge, såfremt der er:
- Gentagne opkastninger over kort tid.
- Hvis der har været flere episoder hvor din hund har kastet gult skum op over en længere periode.
- Såfremt der er andre symptomer udover opkastning, for eksempel nedsat appetit, diarre, sløvhed.
Sygdomme hvor hundens opkast af gult skum kan ses som et symptom
Når din hund kaster gult skum op er det ikke specifikt for en bestemt sygdom. En lang række sygdomme kan have opkast af gult skum som symptom. Hyppigt vil man kunne se det ved:
- Kortvarig påvirkning af mavetarmkanalen af udefra kommende årsag (dvs. noget hunden har indtaget fra omgivelserne)
- Mavetarmbetændelse, herunder også forekomst af tarmparasitter
- Fremmedlegemer i mavetarmkanalen
- Brachycephalt syndrom (sygdomskompleks hos kortsnudede hunderacer, f.eks. Mops og bulldogs)
- Foderallergi
- Bugspytkirtelbetændelse
- Nyresygdom
- Leversygdom
Eftersom listen af sygdomme er lang, er det vigtigt at opsøge dyrlæge og få udredt sygdomsforløbet, hvis din hund kaster gult skum op gentagne gange.