Kastration og sterilisation af tamrotter

Det er helt naturligt at være nervøs inden ens tamrotte skal neutraliseres, men der er ikke større risiko ved at lade sin rotte operere i forhold til ethvert andet dyr.

Risikoen for at rotten bliver syg af f.eks. kræft er reelt større end risikoen ved at bedøve rotten. Rotten er ikke skrøbeligere end andre dyr i forhold til bedøvelse, dog skal rotten ligesom marsvin og kaniner ikke faste op til en operation. Rotter bliver hurtigt kolde under operation, og derfor er det vigtigt, at rotten holdes varm. Her bliver der anvendt særlige varmepuder og udstyr, for at rotten kan opretholde en normal kropstemperatur.

Sådan foregår en kastration af en rotte

Indgrebet foretages i fuld bedøvelse, og rotten bliver lagt på varmetæppe for at opretholde kropstemperaturen. Rottens mave eller pung bliver vasket og klargjort inden operationen, for at undgå der kommer bakterier i operationssåret. Når rotten er klar, flyttes den til operationsstuen, hvor kirurgen står klar. Kirurgen dækker nu rotten af med en afdækning, som er steril. Herefter kan operationen gå i gang.

To forskellige måder at kastrere en tamrotte

Den ene er, hvor man fjerner testiklerne gennem to snit i pungen, et på hver side. Herefter sys rotten både indvendigt og udvendigt for at forhindre tarmudfald/brok.
Den anden metode udføres ved at lægge et lille snit i huden lige foran penis. Her fjernes testiklerne via bughulen. Operationssåret lukkes herefter med indvendige sting, så rotten ikke bider i det.

Sådan foregår en sterilisation af en rotte

Forberedelsen af hunrotten foregår på samme måde som for hanrotten. Se ovenstående.

Ved sterilisation laves et snit midt på bugen. Her fjernes både æggestokke og livmoder. Hvis det er en ung rotte (mellem 4-6 måneder), kan man vælge kun at fjerne æggestokkene. Huden bliver syet med indvendige sting, som gør, at rotten heler bedre, og ikke virker generet af syningen.

Efterbehandling i hjemmet

Efter operationen får rotten smertestillende. Dette har effekt i 24 timer, og du skal derfor selv efterfølgende give smertestillende til din rotte i 2-3 dage.

Når du får rotten hjem efter operation, er det vigtigt at rotten fortsat holdes varm, da bedøvelsen gør, at de ikke selv kan danne varme nok. Her kan man anvende tæpper og et par 1½ liters sodavandsflasker med varmt vand fra vandhanen pakket ind i et håndklæde. Disse lægges ned i buret, så de kan varme sig opad dem. Dette gælder selvfølgelig også under transporten hjem efter operationen.

Rotten skal gå alene indtil sårene er helet (ca. 7-10 dage). For hanrotter gælder desuden at de skal gå alene indtil der ikke er flere levende sædceller. Dette tager ca. 6 uger.
Mange vælger at lade rotten gå på håndklæder som skiftes flere gange dagligt i de første par dage efter operationen for at forhindre at spåner og andet kan sætte sig i operationssårene.

Komplikationer

Komplikationer til operation hos rotter kan være nedkøling og infektion i sårene.
Det er naturligt, at et operationssår hæver lidt op, og at der kan forekomme nogle blå mærker omkring såret. De første en til to dage kan der også lejlighedsvis være lidt væske fra såret. Såret må dog ikke springe op, lugte dårligt eller begynde at væske. Ved tvivl kontakt din dyrlæge!

Rotter kan være ret besværlige, når det gælder, at få dem til at lade være med at bide i såret, selvom såret er syet med indvendige sting, der er skjult i huden. Det kan derfor lejlighedsvis være nødvendigt at konstruere en krave eller en bodystocking til rotten, så man på den måde beskytter såret.

Hygiejne

I de første 10 dage efter operationen er det vigtigt at undgå at der kommer savsmuld og skidt i operationssåret. Man kan her anvende aviser, håndklæder eller fleece i bunden af buret. Såret bør kontrolleres dagligt og vaskes med saltvand, hvis det bliver nødvendigt.

Spiser tamrotten?

Det er vigtigt at rotten kommer hurtigt i gang med at spise efter en operation. Rotter er imidlertid normalt ret modstandsdygtige over for kirurgi og har derfor sjældent problemer med appetitten efter en operation. Rotten skal spise og drikke normalt indenfor 12-24 timer efter en operation, ellers skal dyrlægen kontaktes.

Find en dyreklinik nær dig