Hund halter på bagben - De mest almindelige årsager

Når din hund halter på sit bagben, er det i langt de fleste tilfælde grundet smerter, og kan skyldes alt fra mindre skader til mere alvorlige tilstande, som kræver operation. Det er derfor vigtigt at finde ud af, hvad årsagen til din hunds halthed er, så din hund kan opnå den rette behandling og komme på benene igen.
 
AD HD røntgen af hund

Overordnet set kan haltheder opdeles i ”akutte” haltheder og ”kroniske” haltheder. Akutte haltheder opstår fx i forbindelse med en sårskade, en flækket klo, ligamentskader eller en faktureret knogle, mens kroniske haltheder fx ses i forbindelse med gigt, udviklingsanomalier og cancer. Halthed kan opstå hos alle racer i alle aldre.

Herunder er listet forskellige årsager til halthed på bagben hos hunde, der er dog langt flere mulige årsager til halthed på et bagben:
•    Traume eller skade: Et traume som et fald, et slag eller en pludselig bevægelse kan forårsage en skade på benet, hvilket kan resultere i halthed. Det kan være alt fra en flækket klo til en brækket knogle eller sårskader.
•    Infektion: Infektion kan forekomme mange steder i kroppen, både i huden, led og i knogler. En byld mellem tæerne kan fx være tegn på et indtrådt fremmedlegeme efter en gåtur eller jagt eller et tegn på forkert benstilling. 
•    Artritis/gigt: Ligesom mennesker, kan hunde udvikle gigt, som er en almindelig årsag til halthed. Gigt forårsager smerte og betændelse i leddene, hvilket gør det svært for hunden at gå ordentligt. 
•    Ligamentskader: Skader på ligamenter kan forårsage alvorlig halthed. En af de hyppigste årsager til halthed hos hund er et overrevet eller delvis overrevet korsbånd.
•    Løse knæskaller (patellaluxation): Løse knæskaller betyder at knæskallen (patella) kan hoppe ud af sin sædvanlige plads og dermed medføre haltheder og smerte. Det ses især hos små hunderacer, men kan også ses hos de større. 
•    Genetiske-/udviklingslidelser: Dette kan fx være hoftledsdysplasi, osteochondrose (OCD) eller albuedysplasi.
•    Ryglidelser: Nogle lidelser i ryggen kan også medføre haltheder på bagbenene, fx i forbindelse med tryk på de nerver, som går til det pågældende bagben. 

Udredning af en hund for halthed: 

Dyrlægen vil som regel starte med en anamnese, det vil sige, at dyrlægen indsamler informationer vedrørende din hunds symptomer, varighed af haltheden og hvornår haltheden især kommer til udtryk. 
Herefter fortsætter dyrlægen med en grundig ortopædisk undersøgelse, hvor din hunds muskler og led gennemgås. I mange tilfælde vil dyrlægen også foretage en neurologisk undersøgelse, da nerver kan have påvirkning på din hunds gang, muskler og positur. 
 

Yderligere undersøgelser: 

Efter dyrlægen har undersøgt din hund, vil man i mange tilfælde anbefale yderligere undersøgelser, fx røntgen og/eller en CT/MRI-scanning, afhængig af hvad dyrlægen mistænker. Det kan dog også være relevant at udtage blodprøver, hvis dyrlægen mistænker en infektiøs tilstand i leddene som fx flåt-bårne sygdomme eller en immunmedieret sygdom. 
I nogle tilfælde vil det også blive anbefalet først at forsøge sig med smertestillende og ro forud for videre udredning - dette kaldes for et ”smerte-trial”.  

 

Find en dyreklinik nær dig