Giftige Alger – Algeforgiftning hos hund
Artiklens indhold
Hvert år rammes flere hunde af algeforgiftning efter de har indtaget forgiftet vand og nogle bliver meget syge. Algeforgiftning kan potentielt være dødeligt for hunde.
Hvad er algeforgiftning?
Nogle typer alger kan når de blomstrer op og derefter dør, producere store mængder giftige toksiner som ligger i vandet.
Dette sker ofte efter lange perioder med varme, hvor der sker en opblomstring i vandmiljøet. Derfor vil det typisk være mellem juli og september man skal være forsigtig når hundene og vi selv bader.
En forgiftning med alger er farligt for både dyr og mennesker, men oftest er det små børn og hunde, der påvirkes af forgiftningen, da de oftere får indtaget vandet.
Efter opblomstring ligger algerne som en film eller et skumlag på overfladen i et par dage, før de synker til bunds.
Algeforgiftning hos hunde – forebyggelse
Lad ikke din hund drikke eller bade i vandet hvis det ser grumset ud. Husk at skylle din hunds pels i rent vand bagefter, hvis den alligevel har været en tur i mistænkeligt hav- eller søvand, men selv klart vand kan indeholde toksiner!
Symptomer på algeforgiftning hos hund
Symptomer kan blandt andet være:
- Uro
- Rystelser
- Svaghed
- Opkast
- Diarre
- Balanceproblemer
- Vejrtrækningsbesvær
- Kramper.
Algerne producerer toksiner og afhængig af hvilken art der er dannet, kan de forårsage skader på leveren og/eller påvirke centralnervesystemet og det er det man ser symptomer på.
Hvis du har været på stranden og har mistanke om at der har været alger i vandet og din hund får disse symptomer, bør du reagere.
Kontakt straks dyrlægen, da hundens tilstand hurtigt kan forværres.
Hvad gør dyrlægen?
Sådan foregår undersøgelsen ved mistanke om algeforgiftning:
Dyrlægen vil lave en undersøgelse af hunden.
Afhængigt af hvad dyrlægen har mistanke om, kan der tages blod- og urinprøver.
Der stilles en foreløbig diagnose og dyrlægen udarbejder en behandlingsplan, som ofte vil inkludere indlæggelse hvis der er tale om udtalt forgiftning.
Behandling af algeforgiftning hos hund
Afhængigt af årsagen til algeforgiftningen og den skade forgiftningen har forårsaget, startes behandlingen.
Dyrlægen kan for eksempel forsøge at få toksinerne ud ved at få hunden til at kaste op. I nogle tilfælde gives aktivt kul i tabletform eller som væske som kan binde toksiner i tarmkanalen.
I tilfælde af forgiftning, hvor hunden har symptomer vil man oftest vælge at indlægge hunden. Er der gået lang tid efter forgiftningen fandt sted, behandles hunden på baggrund af symptomer og efter hvilke organer der er beskadiget. Dette sker normalt med medicin via drop.
Fremtidsudsigterne for hunden
Fremtidsudsigterne afhænger af hvor svær en forgiftning hunden har været udsat for, der er risiko for leversvigt ved svær forgiftning.
Generelt kan siges at en forgiftning kan påvirke funktionen af leveren. Leveren er dog et organ med god gendannelses evne, så hvis hunden klarer det akutte forløb vil prognosen for fuld helbredelse oftest være god.
Læs flere sommertips