Fødsel hos hund – Når hunden skal føde
Moderate
Hvis du er usikker på, om dit kæledyr ikke har det godt, så kontakt din nærmeste dyreklinik.
Artiklens indhold
Når tidspunktet nærmer sig for, at en drægtig tæve skal føde, er der flere ting, det kan være en fordel at være forberedt på. Nedenfor beskrives fødselsforløbet, og hvad, man som hundeejer, skal være opmærksom på.
Forberedelse – Huskeliste til en hvalpefødsel
- Sørg for ro omkring tæven op til forventet fødsel.
- Fødekasse: Mindst 1 uge før forventet fødsel bør en fødekasse være sat frem til tæven et roligt og trygt sted, så hun er vant til og tryg ved denne. Aviser er godt som underlag, da det er nemt at skifte ud.
- Hvalpene kan have behov for en varmelampe de første par leveuger, da de i denne periode har brug for varme omgivelser (29,5-32 grader). Nogle gange er det nok, at tæven ligger sammen med sine hvalpe, men hvis hun går fra dem i længere tid, kan der blive for koldt i fødekassen.
- Hvalpefoder: de sidste 3 uger op til forventet fødsel bør tæven fodres med et hvalpefoder, da fostrene på dette tidspunkt har en stor tilvækst.
- Ormekur: fra de sidste 3 uger før forventet fødsel og frem, kan tæven behandles med ormekur for at forebygge overførsel af indvoldsorm til hvalpene. Derudover behandles tæven igen sammen med hvalpene, når de får første ormekur, hvilket typisk er ved 3 ugers alderen.
- Til selve fødslen er det godt at have håndklæder parat til at få tørret hvalpene, samt klemmer eller tråd til at underbinde navlesnore med hvis nødvendigt.
Tegn på at hunden går i fødsel
En fødsel hos hund består af 3 faser: Opblokningsfasen, uddrivelsesfasen og fødsel af moderkage (’efterbyrd’).
I de sidste par dage op til at selve fødslen går i gang, vil tæven typisk hvile sig noget mere, have nedsat appetit, og man vil som regel kunne måle et fald i kropstemperaturen. Dette fald er mest markant hos de små hunderacer, hvor kropstemperaturen kan gå fra 38 grader ned til 35-36 grader.
Når opblokningsfasen går i gang, bliver tæven urolig og viser redebygningsadfærd. Hun vil typisk opsøge et roligt sted. Kropstemperaturen stiger igen lige før eller i forbindelse med fødslen.
Fødsel hos hund – De tre stadier
Opblokningsperioden: Her begynder veerne. De vil være svage og vise sig ved uro og pusten hos tæven. Veerne er sammentrækninger af livmodervæggen, som har til formål at udvide livmoderhalsen. Opblokningen varer 4-12 timer. Hos tæver der har født før, er opblokningsperioden oftest kortere end hos førstegangsfødende tæver.
Uddrivelsesperioden: Her starter presseveerne. Presseveer er tydelige med pauser imellem. Typisk går der 20minutter til 2 timer mellem fødslen af hver hvalp. Det normale er, at hvalpe fødes enten med hovedet først eller med hale og bagben først. At hale og bagben kommer først er ikke en ’sædefødsel’. Der er først tale om ’sædefødsel’ og fødselskomplikation i det øjeblik, hvor bagbenene er strakt fremad i stedet for bagud, se mere længere nede.
Fødsel af moderkage: Fosterhinderne og moderkagen kommer ud enten efter den enkelte hvalp eller samlet efter fødsel af flere hvalpe.
Hvornår bør du kontakte dyrlægen?
Oftest forløber en fødsel naturligt og uden komplikationer. Kun cirka 3 procent har problemer med at føde selv. Det er dog godt at være opmærksom på de tegn, der kan betyde, at hunden har brug for hjælp. Det kan være:
- Presseveer i 20 minutter uden der kommer en fosterblære til syne i kønsåbningen.
- Presseveer og en synlig hvalp i kønsåbningen men hvalpen fødes ikke. Dette vil typisk ske ved sædefødsel, hvor hvalpens hale kan ses i kønsåbningen, men derpå går fødslen i stå. Hvalpen kan ikke fødes, da bagbenene ligger strakt fremad og dermed fylder hvalpen for meget i fødselsvejen.
- Grønligt flåd fra kønsåbningen uden der er født en hvalp.
- Hvis det er mere end to timer siden sidste hvalp blev født, og der formodes at være flere hvalpe i livmoderen.
- Tæven viser tegn på svaghed.
Det anbefales at tage kontakt til dyrlæge straks, hvis et af ovenstående tegn er til stede.
Transport til dyrlægen af fødende hund
Hvis den fødende hund skal tilses af dyrlæge, er det en god ide at overveje, om de hvalpe der eventuelt allerede er født, skal med eller skal blive hjemme under opsyn. Såfremt de medbringes, er det vigtigt at have en opvarmet bil og have en forsvarligt lukket og fastspændt kasse til dem i bilen.
Bevar roen selvom du er på vej til dyrlægen med hunden. Sikker transport er det vigtigste.
Medbring meget gerne hundens eget tæppe, så der er noget velkendt til hunden. Fødselshjælp kan nemlig nogle gange blive et flere timer langt ophold hos dyrlægen.
Behandling hos dyrlægen
Ved ankomst til dyrlægen vil din hunds almentilstand først blive vurderet. Derpå undersøges fødselsvejen, og det vurderes, om der er behov for billeddiagnostik (røntgenoptagelser eller ultralydsscanning).
Ud fra en samlet klinisk vurdering gennemgås mulighederne for fødselshjælp, og om det anbefales, at der udføres et kejsersnit. Beslutningen vil blive truffet i samråd med dig som hundeejer.
Kejsersnit hos hund
Kejsersnit kræver fuld narkose af hunden og er en akut operationsprocedure, som også giver behov for hjælp fra en veterinærsygeplejerske.
Læs mere om kejsersnit hos hund.
Hundens adfærd efter fødsel
- Efter fødslen er det normalt, at tæven slikker hvalpene rene og tørre samt bider navlesnoren over.
- Tæven hjælper som regel selv hvalpene hen til patterne, så de kan komme i gang med at die.
- Tæven vil typisk blive i fødekassen de første dage efter fødslen og kun forlade den kort for at spise, urinere og besørge.
- Tæven vil som regel selv rengøre hvalpene, hvilket er med til at stimulere, at de kommer af med urin og afføring.
- Det er ikke unormalt, at tæven kan udvise aggressiv adfærd over for andre hunde eller mennesker, der nærmer sig fødekassen. Dette er vigtigt at være opmærksom på specielt i et hjem med børn.