Drægtighed og fødsel hos hund
Artiklens indhold
Hvad skal du overveje før parring?
Man bør altid overveje både tæven og hanhundens mentale sundhed inden en parring. Desuden bør man gøre sig nogle overvejelser omkring den fysiske sundhed, hvilket dyrlægen kan være behjælpelig med.
For racehunde anbefales det at rådføre sig med specialklubben inden for hundens race, da der kan være særlige sundhedsmæssige undersøgelser og krav som skal være opfyldt, for at kunne avle hvalpe med stambog.
Derudover er det fornuftigt at sørge for, at tæven er tilstrækkeligt vaccineret op til den forestående parring, så hun kan danne godt med antistoffer til hvalpene og dermed beskytte dem imod alvorlige sygdomme i deres første leveuger.
Drægtighed hos hund – Den spændte ventetid
Tæven er drægtig i ca. 63 dage, men eftersom parring kan ske nogle dage både før og efter ægløsningstidspunktet, kan drægtighedslængden variere med flere dage.
I dagene før fødslen går i gang, vil tæven typisk ’bygge rede’. Det kan være en fordel i god tid at opstille en føde-/hvalpekasse til hende i et rum, hvor der samtidig er fred og ro, så hun kan føle sig tryg og vænne sig til kassen inden fødslen. Sørg for at den er nem at rengøre, så hygiejnen kan være i orden hele tiden.
Ernæring under drægtigheden og efter
I den sidste tredjedel af drægtigheden hos hund sker der en stor tilvækst hos fostrene, og derved opstår en øget belastning af tævens krop. Det ekstra energibehov kan dækkes ind ved at skifte til et godt hvalpefoder på dette tidspunkt af drægtigheden. Hermed sikres også tilstrækkeligt kalk i foderet til den mælkeproduktion, der skal i gang efter fødslen.
Tæven bør fortsætte på hvalpefoder efter fødslen, da hendes energi- og kalkbehov kun bliver større, efterhånden som hvalpene vokser, og mælkeproduktionen derfor stiger yderligere.
Vær opmærksom på at det foder, hvalpene skal starte på, kan være et andet end det, tæven får, alt afhængig af hunderace. Spørg dyrlægen til råds!
Ormebehandling – Start allerede når tæven er drægtig
Tæven kan smitte sine hvalpe med spolorm, allerede mens de er fostre. Desuden kan smitte overføres, når hvalpene er født og dier hos deres mor. Ormebehandling af tæve og hvalpe er derfor vigtigt at starte op tidligt. Ormekur kan allerede gives til tæven i sidste tredjedel af drægtigheden.
Hvalpene behandles første gang omkring 3-ugersalderen og typisk igen ved 5- og 7-ugersalderen.
Fødslen går i gang
Første tegn på at fødslen nærmer sig, er at tæven bliver urolig. Denne periode kaldes opblokningsfasen og er tidspunktet, hvor der er svagere veer, som er med til at forberede tæven på fødslen. Hun vil ofte være holdt op med at spise og redebygningsadfærden tager til. Opblokningsfasen varer typisk 6-12 timer.
Ved selve fødslen er det vigtigt ikke at stresse tæven. Hvalpene kan blive født både med hovedet eller bagenden først. Langt de fleste tæver kan selv klare fødslen, men nogle gange er der behov for hjælp, hvis f.eks. veerne bliver for svage eller en hvalp er for stor til at passere ud gennem fødselsvejen.
Generelt bør dyrlægen opsøges hvis:
- Der er presseveer i ½ time uden der bliver født en hvalp
- Det er mere end 2 timer siden sidste hvalp er født
- Der har været kraftige presseveer som er gået i stå igen
- Der er grønbrunt flåd fra skedeåbningen men ikke født nogen hvalpe
Socialisering – Giv hvalpene en god start på livet
En af de vigtigste opgaver med et hvalpekuld er at give dem en god start på de udfordringer, livet vil byde dem. Den følsomme periode for socialisering, dvs. den tid hvor hvalpene er bedst modtagelige over for nye indtryk, starter allerede i 4. leveuge. Det er derfor meget vigtigt, at de fra denne tid oplever alle dagligdags ting såsom hatte, paraplyer, støvsuger, børn, katte osv. De skal således ikke beskyttes for den slags, tværtimod.
De bør naturligvis også tages udendørs og opleve sanseindtryk. Tilvænning til lyde kan med fordel gøres ved hjælp af en lyd-cd, hvor der både er fyrværkeri, skud, torden, musik osv.
Som opdrætter af et hvalpekuld har du således et stort ansvar for at introducere hvalpene til den verden, de skal forholde sig til fremover. Dermed kan de sendes ud i en ny familie med en rigtig god bagage.
Inden hvalpene flytter hjemmefra, kan de med fordel få foretaget sundhedseftersyn hos dyrlægen og startes op med vaccinebeskyttelse. Tidlig vaccination gør dem bedre rustet til at fortsætte socialiseringen ude i det nye hjem. De vil således være startet godt op på beskyttelse mod farlige, smitsomme sygdomme, når de skal i kontakt med andre hunde, f.eks. til hvalpetræning. Desuden skal de ifølge den nye hundelov fra 2010 være ID-mærket og registreret i Dansk Hunderegister, inden de er fyldt 8 uger. ID-mærkningen påhviler dermed nu opdrætteren og kan ikke som tidligere vente, til hvalpen har skiftet hjem.