Analkirtelbetændelse – fyldte analkirtler hos hund
Artiklens indhold
Hvad er analkirtler?
Analkirtler er en kirtel der udskiller sekret. Der er 2 analkirtler, en på hver side, lige inden for endetarmsåbningen. Analkirtlerne har udførselsgang lige til endetarmsåbningen. De sidder mellem 2 muskellag og hvis alt fungerer som det skal, vil analkirtlerne udskille lidt sekret når hunden har afføring og derved efterlade et duftspor.
Symptomer på fyldte analkirtler
Analkirtler kan enten blive tilstoppede eller inficerede og derved ikke kunne tømme sig. Hvis den ene eller begge kirtler fyldes, men ikke kan tømmes vil analkirtlerne hæve og genere hunden.
Typiske symptomer på at hunden er generet af fyldte analkirtler:
- at den piber
- at den kører bagenden hen over underlaget
- at den slikker sig meget bagtil
- at der kommer små pletter som er blodige, der hvor hunden har siddet.
- At den er hævet evt. rød i området ved endetarmsåbningen
Hvornår bør du kontakte dyrlægen?
Du bør kontakte din dyrlæge, hvis hunden gentagende gange kører bagenden hen over gulvet eller slikker sig meget bagtil. Hvis hunden viser tegn på forstoppelse.
Hvis hunden bliver nedstemt, udviser smerter eller ejer ikke får lov at kigge i området, er det også et tegn på, at hunden bør tilses af en dyrlæge. Yderligere bør hunden tilses, hvis man ser en stor hævelse eller der kommer blod fra området.
Sådan stilles diagnosen
Diagnosen kan nogle gange stilles bare ved at inspicere området. Men mange gange må dyrlægen ind og mærke hvor stor hævelsen er i endetarmen, og om der evt. kan trykkes sekret ud og derved få åbnet udførselsgangen.
Behandling af fyldte analkirtler hos hund
Behandlingen afhænger rigtig meget af hvor slem tilstanden er.
Er der tale om en simpel fyldt analkirtel, kan det være nok bare at få dyrlægen til at tømme den/dem.
Er der kommet en byld i analkirtlen, kan man enten være nødt til at skylle analkirtlerne og nogle gange også at spalte bylden.
Har hunden en byld der allerede er gået hul på vil dyrlægen vurdere om det er nødvendigt at skylle, eller om der evt. skal opstartes medicin.
Man kan, hvis der er gået hul på huden, bruge lunkent vand fra bruserhovedet og med en blød stråle skylle hunden på såret 1 til 2 gange dagligt til det er helet igen. Dette både for at lindre og rengøre.
Forebyggelse af fyldte analkirtler hos hund
Analkirtlerne tømmes når hunden har afføring. Hvis afføringen er lind kan det gøre at kirtlerne ikke bliver tømt ordentligt.
Tilskud af fiber kan gøre at afføringen bliver mere fast og fyldig, og måske hjælpe hunden med at få tømt analkirtlerne ordentligt.
Hvis hunden gentagne gange får bylder og udtalte problemer med analkirtlerne, kan det komme på tale at operere dem væk.
Det er ikke tilladt at fjerne analkirtler med mindre det kan dokumenteres, at de giver udtalte problemer.