Vi anbefaler daglig tandbørstning, da det vil bidrage til god en tandhygiejne, bedre ånde og at dyret har det godt. I tillæg til den daglige tandbørstning, er regelmæssige tandbehandlinger med tandrensninger hos dyrlægen den bedste måde at passe og pleje din hund og kats tænder.
De fleste hunde og katte har behov for professionel udført tandrensninger hos dyrlægen fra tre-fireårsalderen, men hos enkelte kan det være nødvendigt langt tidligere. Det kan variere meget hvor ofte din hund eller kat har behov for tandrensning. Nogle hunde har behov for tandrensning hver fjerde til sjette måned, mens det for andre hunde og de fleste katte, er nok en gang om året eller måske sjældnere.
Betændelse i munden kan give ubehag og være meget smertefuldt uden at dyret viser tegn på sygdom. Ændrede spise- eller tyggemønstre kan være svære at opdage, og nogle gange de eneste symptomer kæledyret viser foruden dårlig ånde. Betændelse i mundhulen kan udgøre en potentiel sundhedsfare, da infektioner i mundhulen i værste fald kan sprede sig til hjerte, lever og nyrer.
Tænderne børstes i cirkulære bevægelser eller fra side til side. Hold tandbørsten i ca. 45 graders vinkel på tænderne, for bedst at kunne børste lige under tandkødsranden. Start med at børste et par tænder på den ydre overflade mod læben. Det er nemmest at starte med kindtænderne og med lukket mund, til sidst løfter du også læben. Du kan langsomt øge antallet af tænder, samtidig med at tiden øges. Når hunden eller katten er fortrolig med dette, kan du prøve at børste tyggefladerne og indersiden af tænderne. Vi har et udvalg af fingertandbørster, almindelige tandbørster og tandpasta til hunde og katte i vores butikker.
Se vejledning og film: Tandbørstning på hund.
Se vejledning og film: Sådan børster du din kats tænder.
En grundig undersøgelse af tænder og mundhule, vil sammen med digitale tandrøntgenbilleder afsløre om dit kæledyr har nogle skjulte, smertefulde tilstande i mundhulen. Fjernelse af tandsten udføres ved hjælp af ultralyd. Tænderne poleres derefter for at forhindre, at der dannes ny belægning. Nogle gange er der behov for tandekstraktion (fjernelse af tænder). Al behandling sker i fuld narkose.
Når hundehvalpen er mellem 3-6 måneder taber den mælketænderne. Det er vigtigt at du i denne periode regelmæssigt undersøger hundehvalpens mund. Når de permanente tænder begynder at komme frem, skal mælketænderne løsne sig og falde ud. I mange tilfælde sker dette ikke, især ved de små hunderacer. Her bliver mælketænderne siddende og hunden får et ”dobbelt” sæt tænder.
Sådanne tilbageholdte mælketænder kan føre til forkert justering af permanente tænder og kan give bidefejl.
Læs mere om tandsundhed for hunde og katte.