Kiropraktik på hest

Kiropraktik er en manuel behandlingsform, hvilket betyder, at man bruger hænderne til at behandle med.

Formålet med kiropraktik er at genoprette optimal bevægelighed i leddene i rygsøjlen. Hvis et led ikke kan bevæges frit i det normale bevægelsesområde, siges det at være låst. Dette kan føre til smerte og inflammation i området, hvilket kan påvirke nerverne, som forlader rygmarven og står for nerveforsyningen til hele kroppen. Alt dette kan resultere i smerte, halthed og/eller nedsat præstation og bevægelighed hos hesten.

Valg af kiropraktisk behandler til din hest

At kunne lokalisere, diagnosticere og behandle disse problemstillinger korrekt kræver stor viden om anatomi, fysiologi, neurologi, biomekanik og sygdomslære. Det er derfor en god idé at vælge en kiropraktisk behandler, som også er dyrlæge, da dyrlægeuddannelsen giver denne grundviden. Efteruddannelsen i kiropraktik på hest bygger oven på denne grundviden og giver i løbet af det halve år, som uddannelsen varer, både teoretisk viden og praktiske færdigheder i udøvelsen af en kiropraktisk undersøgelse og behandling. Derudover er dyrlæger uddannet i at vurdere hele hesten og vurdere, hvornår kiropraktik er en mulighed, men i lige så høj grad hvornår det ikke er kiropraktik, der er løsningen for hesten.

Hvordan foregår en kiropraktisk gennemgang/behandling

En kiropraktisk gennemgang vil oftest starte med en dynamisk undersøgelse af hesten ved longering og/eller mønstring, for at få en idé om, hvilke bevægelsesmæssige udfordringer hesten har. Derefter mærkes hestens rygsøjle igennem, hvor bevægeligheden vurderes, og samtidig vurderes eventuelle smertereaktioner.

Hvis der findes et område, som ikke kan bevæge sig optimalt, vil der blive foretaget en kiropraktisk justering. Dette sker ved et hurtigt og præcist tryk med hænderne i den retning, som leddet ikke kan bevæges, hvormed bevægeligheden genoprettes.

Herefter vil der blive lagt en plan for hestens træning i den nærmeste fremtid, da der er forskel på, hvor meget hesten må trænes umiddelbart efter behandlingen, alt efter hvilke problemstillinger, der findes. Oftest vil det være nødvendigt med 2-4 kiropraktiske behandlinger, før hestens fulde bevægelighed er genoprettet.

Hvordan opstår en kiropraktisk låsning

Kiropraktiske problemer hos heste kan opstå på mange forskellige måder, men de hyppigste er:

  • Fald/styrt
  • Fastligning i boks eller trailer
  • Udskridning, for eksempel på en glat fold
  • Længere tids overbelastning eller forkert belastning
  • Sadel og/eller rytter, som sidder forkert
  • Asymmetrisk belastning af kroppen som følge af halthed

Hvornår er kiropraktik på hest en mulighed

Kiropraktik kan blandt andet være en mulighed i følgende situationer:

  • Hvis hesten ikke præsterer optimalt
  • Hvis der er øvelser, som hesten pludselig ikke kan udføre
  • Hvis hesten har været ude for et traume, styrt eller lignende
  • I forbindelse med genoptræning efter et halthedsforløb
  • Efter en operation i fuld narkose
  • Efter en kompliceret foling

Dyreklinikker der tilbyder denne behandling

Vent venligst på, at dyreklinikkerne bliver opført