CT Scanning

CT-scanninger er opkaldt efter det engelske computed tomography.  En anden betegnelse er tomografi. Denne type scanninger er specielt værdifulde ved undersøgelse af brysthuler, bughuler, hjerneskal, skelet og led.

Hvornår anbefaler vi CT-scanning

En CT-scanner består af et rør, der udsender røntgenstråler, mens patienten i maskinen passerer igennem. Herved laves der hundredvis af ”frames”, som gør at man samlet set opnår et flerdimensionelt billede af patienten i stedet for normal røntgen, hvor vi kun kan se det fra én vinkel ad gangen.
En CT-scanning er et vigtigt diagnostisk redskab indenfor mange forskellige områder, som gør det meget nemmere at lokalisere de forskellige strukturer i forhold til hinanden. En CT-scanning giver nemlig detaljerede billeder af mange strukturer i kroppen, f.eks. både knoglevæv, muskler, organer, blodkar mm. Derfor bruger vi CT-scanning som diagnostisk middel til stort set hele kroppen, bl.a. brysthule, bughule, hoved, ryg, næsehule, bløddele og led.

Man kan med en CT-scanner også lave en specialiseret scanning, hvor man anvender en kontrastvæske. Kontrastvæsken injiceres i hundens vener, hvorefter denne transporteres igennem hundens blodcirkulation. I områder med øget blodtilførsel vil kontrastvæsken ophobes og din dyrlæge vil have nemmere ved at se områder med forøget blodtilførsel. Dette er bl.a. relevant, hvis din dyrlæge mistænker en tumor eller skal undersøge for metastaser fra en tumor.

Sådan foregår en CT-scanning af en hund

Det er vigtigt for kvaliteten af CT-scanningen, at hunden ligger fuldstændigt stille i den periode hvor CT-scanningen udføres. En CT-scanning på en hund foregår derfor som udgangspunkt i fuld narkose. Du skal være opmærksom på, at din hund skal være fastet op til en CT-scanning i minimum 8 timer. Den må dog gerne få vand helt op til indlæggelsen.
Hvis din hund skal have lavet en CT-scanning, vil dyrlægen tilbyde dig en blodprøve på din hund forud for narkosen, for at vurdere narkosens sikkerhed. Hvis blodprøven er i orden, vil din hund få lagt et venekateter og dyrlægen vil sammen med en sygeplejerske bedøve din hund, hvorefter CT-scanningen kan gå i gang.

Komplikationer der kan opstå

Komplikationer er oftest forbundet med selve narkosen eller hvis din hund CT-scannes med kontrastvæske. Dette er også grunden til, at dyrlægen anbefaler en blodprøve inden scanningen, da denne giver informationer om narkosens sikkerhed, men også om nyrerne kan holde til indgivelsen af kontrastvæske. I meget sjældne tilfælde kan hunde også få overfølsomhedsreaktioner overfor selve kontrastvæsken. Generelt er komplikationer i forbindelse med CT-scanning, narkose og kontrastvæske meget sjældne, men kan aldrig udelukkes fuldstændigt.


3D billeder fra Evidensia Karlslunde Dyrehospitals CT scanner.

Dyreklinikker der tilbyder denne behandling

Vent venligst på, at dyreklinikkerne bliver opført