Læmning hos får – Råd og vejledning
Artiklens indhold
Det normale forløb ved læmning hos får
Det normale forløb består af tre stadier; opblokningen, uddrivningen og efterbyrdsperioden.
Sørg for at forberede dig godt under fårets drægtighed, så du er klar når læmningen begynder.
Følgende ting er godt at have klar:
- glidecreme og lange undersøgelseshandsker (hvis man bliver i tvivl, om læmningen skrider planmæssigt frem)
- jodopløsning og vat til at desinficere navlestump (for at forebygge infektion gennem navlestedet)
- råmælkserstatning (hvis man mister sit får eller ikke kan malke hende, og lammet ikke dier)
- tørre håndklæder/ hårtørrer (hvis fåret ikke vil slikke lammet)
- lammesonde og/eller sutteflaske (hvis lammet ikke kan die eller fåret ikke er til rådighed)
- termometer (vigtigt for at afgøre, om et lam er underafkølet)
- øremærker/tang
Første stadie, opblokningen
Første stadie ved læmning hos får er opblokningen. Den kan vare fra 8-20 timer, længst for førstegangsfødende får. Fåret søger lidt væk fra flokken, er indadvendt, har lette urotegn, skraber i underlaget, til sidst ses vandblære i skedeåbningen
Andet stadie, uddrivningen
Fra der ses en synlig fosterblære bør der højst gå 1 time til fødsel. Fosterdele presses ud i fødselskanalen, der ses presseveer og fosterdele kommer til syne. Lammet fødes.
Hvis der er to lam, fødes det næste typisk efter ca. 15 min. Hvis der er flere end to lam kan der gå lidt længere imellem de næste, da børen (livmoderen) skal have tid til at trække sig sammen, før de bliver presset ind i fødselskanalen.
Tredje stadie, efterbyrdsperioden
Efterbyrden (moderkagen) bør fødes indenfor 1-2 timer efter læmningen. Fåret æder ofte denne. Det er normalt. Hvis ikke, bør den fjernes. Hvis efterbyrden ikke fødes indenfor de første timer, bør den afløses af dyrlægen for at undgå forrådnelse og infektion i livmoderen. Man må ikke blot trække i efterbyrd, der hænger ud, da man kan risikere at trække hele livmoderen med ud.
Læmning gået i stå – Når tingene ikke går som de skal
Hvis fåret har presseveer i mere end 1/2 time, eller for lang opblokningsperiode uden at deciderede presseveer indtræder, kan man iføre sig plasthandske og forsigtigt mærke i fårets skede, om man kan føle fosterdele.
Den normale fødselsposition er begge forben og hoved forrest. Kan man føle to ben, men intet hoved, kan lammet ligge baglæns. Søg da efter, om halen kan findes. De fleste lam kan uden problemer fødes baglæns.
Lam kan ligge forkert til fødsel på talrige måder, og de kan ligge til fødsel samtidig, så man f.eks. føler ben fra et lam og hoved fra et andet. Hvis man er i tvivl efter få minutters undersøgelse, bør man tilkalde hjælp.
Hvis lammet ligger korrekt, kan man hjælpe ved forsigtigt træk, når fåret presser. Det er vigtigt, at man i så fald holder på lammets ben på knoglen over biklovene.
Når læmningen er overstået
Dup lammets navlestump med jodopløsning. Fåret skal rejse sig og slikke lammet. Det er vigtigt, at får og lam får ro til tilknytningen. Får er meget konsekvente, hvis de får den opfattelse, at et lam ikke er deres eget. Lige efter læmning er fåret optaget af sine lam og kan uden problemer flyttes i enkeltboks.
Lammene skal være hurtigt på benene og søge efter patten. Man skal notere sig, om man ser afgang af afføring, først sort og efter ca. 1 døgn karrygul mælkeafføring. Også urinering skal observeres.
Hvis fåret ikke viser interesse for lammet, eller lammet er svagfødt, må man tørre det og holde det varmt med varmelampe, varmepude eller hårtørrer.
Sørg for at lammet får råmælk
Det er af yderste vigtighed, at lammet tildeles råmælk, 50 ml pr kg legemsvægt, 3 gange på det første døgn efter læmning, hvis det ikke dier hos fåret. Første gang skal være indenfor 6 timer, men gerne efter 1 eller 2 timer, hvis det er tydeligt, at lammet ikke kan die.
Indgivning foregår med sonde, for at lammet stadig skal være motiveret til at søge patten fremfor flaske, hvis/når det får styrke til det.
Hvis man finder et svagt lam og ikke kender fødselstidspunktet, skal man måle temperaturen før indgift af råmælk. Er temperaturen under 37.5 skal man varme lammet op til minimum denne temperatur, før det tildeles råmælk, ellers kan mælken ikke omsættes. Lammet skal kunne holde sit hoved selv, for at man må give sonde, ellers er der risiko for at lammet får mælk i lungerne.
Sørg for at være instrueret i at lægge sonde før læmning, eller tilkald hjælp de første gange.
Lammet skal have en temperatur på ca. 39 før det kan sættes til fåret igen.
Man kan malke fåret eller tildele kommercielt fremstillet råmælkserstatning, hvis det ikke er en mulighed – fårets mælk er dog altid at foretrække, når blot hun er sund, så hvis det kniber at malke, bør man søge hjælp til at få i hvert fald det første måltid malket ud.
Flaskelam – Sådan giver du et lam flaske.
Iagttag fåret efter læmning
Iagttag, at fåret får ædelyst og tygger drøv. Bedste foder til fåret er topkvalitets hø, indtil hun ser ud til at have fyldt vommen op igen. Herefter tildeles hun gradvis større mængder af sit normale kraftfoder over et par dage.
Hvis fåret ikke trives, bør dyrlæge tilkaldes.