Ved tandbehandling af hest tilbydes altid en grundig undersøgelse af hestens mundhule og kranie inden en behandling iværksættes, ligesom der altid er en dialog med hesteejer omkring, hvilke problemstillinger der er til stede, løsningsforslag samt prisoverslag.
Heste der kommer i tandbehandling, bliver altid fulgt op med en plan for fremtidig behandling/vedligeholdelse. Der er altid mulighed for kontakt til dyrlægen, såfremt der opstår spørgsmål undervejs i et forløb.
Evidensia står klar ved tandproblemer hos hest
Evidensias dyrlæger står klar til at hjælpe, hvis din hest har tandproblemer. Vores dyrlæger er at finde på vores hesteklinikker i Faxe & Kolding.
Evidensia tilbyder følgende tandydelser til hest
- Rutinemæssige og udvidede tandraspninger med regulering af tænder og arkader, f.eks. tilretning af trappebid og bølgebid
- Udtrækning af fortænder, ulvetænder, hingste- og kindtænder på stående hest i lokalbedøvelse
- Mulighed for avanceret udtrækning gennem kinden eller via mikro-udstandsning
- Diagnosticering og behandling af EORTH (smertefulde lidelser, der rammer fortænderne/kæbeknoglerne)
- Diagnosticering og behandling af foderlommer og foderpakninger
- Diagnosticering og behandling af bihulebetændelse, isoleret eller i forbindelse med rodinfektioner
- Visualisering af tandoverfladerne og mundhulen ved hjælp af mundhule kikkert
- Visualisering af næse- og bihule ved hjælp af næse- svælgkikkert
- Digital røntgen med henblik på vurdering af tandrødder, bihuler og andre strukturer i hestens kranie
- Mulighed for CT scanning af hestens hoved, hvilket giver uovertruffen billeddiagnostik af bl.a. tandrødder, bihuler, næsehule, tungeben og kæbeled
Forebyggende tandbehandling af hest
Regelmæssig og grundig tandbehandling er vigtig for opretholdelse af hestens sundhedstilstand og præstationsevne. Alvorlige tand- og mundhulesygdomme kan stå på over længere perioder, uden klare symptomer for hesteejeren. Som med alt andet er det altid bedre at forebygge end at helbrede, hvorfor regelmæssige tandeftersyn anbefales med 3-12 måneders intervaller, afhængig af den enkelte hests behov.
Hestens tænder bryder frem (”vokser”) konstant med alderen, ca. 3 mm om året. I naturen er den vilde hest selv i stand til at slide tænderne normalt, bl.a. fordi den bruger op til 20 timer i døgnet på at æde primært grove foderemner.
Menneskers måde at holde heste på, giver dem sjældent lov til at bruge deres tænder tilstrækkeligt. Derfor vokser de i mange tilfælde unormalt og kan danne tandspidser, tandkroge, bølgebid mv. Disse lidelser kan beskadige tunge, kind, samt kæbeled og er derfor ofte smertevoldende på hesten særligt under ridning.