Tigerunge til øjenoperation på Næstved Dyrehospital

fredag den 12. april 2019
Tigerunge-øjenoperation-næstved-2—web

Tigerunge gøres klar til øjenoperation på Næstved Dyrehospital

  • Eksotiske dyr
  • Evidensia Næstved Dyrehospital

Næstved Zooparks ene nye tigerunge fik i sidste uge opereret sit ene øje ud på Evidensia Næstved Dyrehospital. Den dag tigerungen havde skadet øjet, blev den tilset af Evidensia dyrlæge, der konstaterede, at dens ene øje var punkteret og svært beskadiget. Dette var sandsynligvis sket ved leg med sin bror eller den havde fået en gren, torn eller lignende i øjet. Øjet stod desværre ikke til at redde og en øjenoperation var derfor det bedste valg for tigerungen.

I samarbejde med Næstved Zoopark blev en plan iværksat for at få foretaget øjenoperationen på Næstved Dyrehospital. Det var meget vigtigt, at tigerungen skulle stresses mindst muligt og lide mindst mulig overlast før, under og efter selve indgrebet.

Sedering og transport af tigerunge

Næstved Zooparks tilsynsførende dyrlæge, fra Evidensias afdeling i Faxe, mødtes om morgenen med ejeren af Næstved Zoopark, hvor tigerungen ved hjælp af et pusterør, blev sederet. Pusterøret blev anvendt af sikkerhed for både tigerungen og personalet. Med det kan et dyr bedøves uden, man kommer tæt på eller fastholder det og derved undgås at stresse dyret unødvendigt.

Da tigerungen var sederet, blev den lagt i en foret transportkasse og transporteret til Næstved Dyrehospital, hvor vores team af dyrlæger og veterinærsygeplejersker stod klar til at modtage tigerungen og få lagt den på inhalationsnarkose inden den vågnede op af sedationen. Under hele forløbet blev den nøje overvåget af Næstveds erfarne veterinærsygeplejersker, der sikrede den hele tiden lå sikkert og stabilt og ikke vågnede.

 

Øjenoperationen af tigerunge


Selve operationen med fjernelse af øjet blev foretaget af vores dyrlæge, der har stor ekspertise indenfor katte og har arbejdet med katte i mere end 20 år og derfor ofte bliver konsulteret i sager med katte og kattesygdomme og ind imellem selv de store katte som i dette tilfælde.
Selve operationen foregik ved forsigtigt at løsne vævet omkring øjenæblet, klippe øjets muskler over og til sidst underbinde kar og klippe synsnerven over. Øjenlågene blev herefter syet sammen med sting, der blev lagt under hudoverfladen, for at nedsætte risikoen for at tigerungen, dens bror eller forældre ville kradse eller slikke såret op. For at undgå påvirkning af det andet øje, var forsigtighed ved håndteringen af øjet essentielt, eftersom træk i synsnerven kunne påvirke synet på det modsatte øje. Alt gik helt efter bogen.

 

Tilbage til Næstved Zoopark

Efter operationen blev tubus, der lå i luftrøret fjernet så snart tigerungen var begyndt at vågne lidt op. Den blev herefter transporteret tilbage til Næstved Zoopark for at vågne helt op i vante omgivelser overvåget af vores tilsynsførende dyrlæge.

Vi var alle spændte på, hvordan tigerungens kuldbror og forældre ville tage imod ham efter operationen og narkosen. Der var dog ingen udfordringer, og allerede efter nogle timer, var tigerungen igen sammen med flokken, hvor de interagerede normalt som om intet var hændt. Tigerungen opfører sig fortsat som om intet er hændt og dens adfærd har ikke ændret sig. At miste et øje, kan forringe afstandsbedømmelsen, men kattedyr er fantastiske til at klare sig alligevel og det tyder heldigvis på at det også gælder for Næstved Zooparks tigerunge.