Dyrlægeskræk hos hunde kan trænes mindre. Træn f.eks. hunden til at sidde i bur. Det vil hjælpe hvis din hund får brug for at blive indlagt. Gør buret til en hyggelig hule med tæpper og legetøj, som din hund er glad for. Ved indlæggelse på dyreklinikken vil ophold i bur være nemmere hvis det er trænet. Da der er risiko for smittespredning må hundens egene tæpper ikke medbringes.
Når hunden kommer til dyrlægen, er det ofte fordi den skal undersøges og stikkes for f.eks at blive vaccineret eller få taget en blodprøve. Derudover kommer den til dyrlægen, når den i forvejen har det skidt f.eks. med kvalme, smerte og andet ubehag, og fra tid til anden bliver den også ”efterladt” af sine ejere, på et sted den ikke kender, sammen med mennesker den måske ikke er vant til. Alt dette kan være med til at skabe en frygt hos hunden. Hos Evidensia gør vi alt hvad vi kan, for at skabe et trygt miljø for hunden, men desværre er det ikke altid nok.
Adfærdssymptomer på dyrlægeskræk
Hvis hunden har følgende adfærd når den kommer ind hos dyrlægen, kan det være tegn på, at den har dyrlægeskræk.
Virker rastløs
Ryster
Tager halen mellem benene
Lægger ørerne ned
Bliver stiv i kroppen og virker fraværende
Hyperventilerer
Gør, hyler, piver, klynker ol.
Kæmper for at komme fri/ ned af undersøgelsesbordet
Knurrer og bider ud
Dyrlægeskræk kan vise sig i forskellige sværhedsgrader fra mild til svær. Jo flere negative oplevelser hunden får, jo større er risikoen for, at hundens dyrlægeskræk eskalerer over tid. Det er derfor en god ide at træne med hunden.
Træning for at minimere og undgå dyrlægeskræk
Det er godt at kunne blive undersøgt af dyrlægen når der er behov for det, og heldigvis findes der mange forskellige træningsmetoder og små tips, som kan minimere eller helt undgå at hunden får dyrlægeskræk.
Træning hjemme i vante og trygge omgivelser:
Sørg for at træne i et stressfrit miljø, og brug evt. beroligende kosttilskud og feromoner.
Væn hunden til berøring på følsomme områder f.eks. poter, tænder, ører, øjenomgivelser ol. Gør det til en hyggelig ”leg” din hund gerne vil være med til, brug f.eks. godbidder og positiv opmærksomhed.
Træn hunden til at sidde i bur. Det vil hjælpe hvis din hund får brug for at blive indlagt. Gør buret til en hyggelig hule med tæpper og legetøj, som din hund er glad for. Så det at være i bur ikke er en straf men noget hyggeligt.
Brug træningsformen frivillig håndtering, hvor hunden trænes i at give lov til de ting den normalt ikke vil være med til. Frivillig håndtering er en effektiv træningsmetode til de hunde der allerede er bange, og kan minimere risikoen for, at din hund udvikler dyrlægeskræk.
Træning før, under og efter besøg på dyreklinikken:
Kom gerne forbi dyreklinikken uden at hunden fejler noget. Giv hunden nogle gode oplevelser, hvor dyrlægebesøget består af godbidder, nus og kæl. Træn gerne de oplevelser der normalt fremkalder dyrlægeskræk, f.eks. at komme op på vægten eller undersøgelsesbordet. Gå ikke for hurtigt frem, men træn i hundens tempo.
Undgå stress og konflikter på vej til eller hjem fra dyreklinikken.
Beløn hunden for positiv, rolig adfærd i venteværelset.
Vent evt. udenfor i bilen, hvis venteværelset stresser hunden.
Fysiologiske påvirkninger hos hunden
Dyrlægeskræk kan få en indflydelse på din hunds sundhed, da den bliver sværere at undersøge for dyrlægen, og som ejer kan hundens dyrlægeskræk afholde en fra at kontakte dyreklinikken. Nogle behandlinger eller operationer kan ikke udføres p.g.a hundens adfærd og reaktionsmønster. Nogle hunde kan ikke indlægges og for den korrekte behandling forbi de ikke er mulige at håndtere for personale.
Den øgede stress hos hunden kan også påvirke hundens fysiologi.
Fysiologiske påvirkninger:
Hunden bliver sværere at bedøve ved operation, og har brug for højere doser af medicin.
Hunden kan få en langsommere heling efter operation, grundet stress hormon i kroppen.
Hunden har en større risiko for komplikationer efter en operation.
Det er aldrig sjovt når ens hund har dyrlægeskræk, men meget af frygten kan trænes væk ved at arbejde med hunden.