Fakta om flåter

Normalt ligger flåtperioden mellem marts og slutningen af oktober. Forekomsten af flåter varierer i de forskellige landsdele. Flåterne er aktive, når der er mellem 5-7 plusgrader eller varmere. Det betyder, at flåterne er aktive næsten hele året rundt.

Flåten er et lille leddyr, som er i slægt med mider og spindlere. Den trives bedst i skyggefulde og fugtige steder, gerne i løvskov. Flåten gennemgår fire forskellige stadier i sin udvikling. Fra æg til larve, til nymfe og derfra til voksen flåt. I de tre sidstnævnte stadier har flåten brug for at suge blod for at kunne udvikle sig. Hele dens livscyklus varer 3-5 år. Når flåten er aktiv, sidder den i vegetationen, måske på et græsstrå 10-20 cm fra jorden og venter på, at et dyr eller et menneske skal passere. Ofte er det mus eller muldvarpe, men flåter kan også sætte sig på både hunde og katte. Flåten sidder i 3-11 dage for at suge blod og kan øge sin vægt flere hundrede gange. På visse hunde, såsom de langhårede hunde eller hunde, som ikke er så glade for at blive klappet eller undersøgt, kan den dog godt sidde endnu længere.

Når du opdager en flåt, skal du fjerne den med det samme. Jo hurtigere, desto bedre. Så minimerer du risikoen for, at dit dyr bliver smittet med sygdomme eller udvikler eksem efter bid.

Skovflåten (Ixodes ricinus)

Skovflåten er langt den hyppigst forekommende flåtart i Danmark. Den lever i områder med fugt og højt græs, skov og krat.

Når temperaturen kommer over 5 °C, vil skovflåten typisk være aktiv.

Er skovflåter farlige?

Flåter kan overføre alvorlige sygdomme i forbindelse med deres blodmåltider både til mennesker og dyr. Nedenfor gives en kort beskrivelse af disse:

  • Anaplasmose: Sygdom forårsaget af en mikroorganisme, der blandt andet giver træthed, vægttab og feber. Behandling er mulig.
  • Tick Borne Encephalitis (TBE): Sygdommen skyldes en virusinfektion, der giver hjernebetændelse. Der ses feber, kramper, lammelse og i det hele taget tegn på forstyrrelse af nervecellernes aktivitet. Der findes ingen specifik behandling.
  • Borreliose: Sygdommen skyldes infektion med en spiralformet bakterie. Der ses feber, sløvhed, smerte og stivhed i benene. Desuden kan der ses påvirkning af nervebaner. Kan behandles.

Sygdommene overføres, efter flåten har bidt sig fast i huden. For Borreliose går der mellem 12 og 48 timer før overførslen af sygdommen sker. For de øvrige to er det uklart, hvor hurtigt det sker men muligvis med det samme.

Hvad skal jeg gøre, hvis en skovflåt har suget sig fast på mit kæledyr?

Hvis man opdager en flåt, som har bidt sig fast, er det bedst at fjerne den med det samme. Det er vigtigt at få hele flåten med, da tilbageværende munddele kan give en lokal betændelsesreaktion i området. Af samme grund skal flåten drejes af i stedet for at trækkes ud. Der findes flere typer af tænger til hjælp ved fjernelsen. De kan f.eks. købes hos dyrlægen.

Ofte vil der komme hævelse, irritation og kløe lokalt i huden, hvor flåten har bidt sig fast.

Se også Sådan fjerner du flåter.

Hvordan forhindres flåtangreb?

Der findes forskellige flåtmidler til at forebygge flåtangreb hos hunde og katte. Forebyggelsen er vigtig for at nedsætte risikoen for flåtbårne lidelser hos vores kæledyr. Der er tale om pipetter, hvor indholdet tømmes ud på huden i nakken og flåtmidler der gives i pilleform.

Kontakt din dyrlæge ved spørgsmål omkring flåter  og hvordan du forhindrer at dit dyr får overført sygdomme fra flåter.

Find nærmeste dyreklinik