Tandraspning hos hest

Vi foretager tandraspning hos hest, både med elektrisk tandrasp og håndrasp, og enten på klinikken eller i vante omgivelser, hjemme i stalden. Alle former for almindelige og avancerede tandraspninger foretages.

Sådan foregår en tandraspning hos hest

En tandraspning hos hest indledes altid med en drøftelse med hesteejeren med henblik på at høre, om der skulle være tygge- eller ridemæssige problemer hos hesten. Dernæst undersøges hestens hoved, herunder over- og underkæbe for bevægelighed og unormale hævelser, og der kigges efter eventuelt næseflåd.

Hesten sederes altid, da dette fremmer en meget mere afslappet og grundig undersøgelse af hestens mundhule og tænder. Når mundhulen er skyllet, og der er anbragt en mundspærre, vil alle hestens tænder kunne inspiceres.

Når der er foretaget en evaluering af hestens tandsæt, udføres en rutinemæssig tandbehandling ved hjælp af elrasp og håndrasp. Såvel kindtænder som fortænder kontrolleres altid efterfølgende med henblik på, at der er sikret korrekt bevægelighed og mobilitet af over- og underkæbe.

Såfremt der bliver identificeret forhold, der kræver andre undersøgelser eller behandlinger, behandles disse ved samme lejlighed eller alternativt på et senere tidspunkt.

Så ofte bør din hest få lavet en tandraspning

Intervallerne mellem tandraspning kan variere meget afhængig af hvilke problemstillinger hesten har. Intervallerne kan variere mellem 3-12 måneder.

Det er ikke hensigtsmæssigt at foretage overdreven raspning af hestens tænder, hvorfor din dyrlæge altid vil anbefale et interval, der har til hensigt ikke at beskadige de eksisterende tænder.

Symptomer, der viser, at det er tid til en mundhuleundersøgelse

Det er relevant, at få undersøgt hestens tænder af din dyrlæge, hvis den har en eller flere af følgende symptomer:

  • Uforklarligt vægttab
  • Mange hele kerner i gødningen
  • Manglende appetit
  • Taber foder ud af munden eller laver foderboller
  • Taber/lægger foder i vandkoppen
  • Kolik f.eks. i form af forstoppelse
  • Tyggebesvær – kan vise sig ved at hesten, når den æder, lægger hovedet på skrå, savler eller er meget lang tid om at æde
  • Rideproblemer – i form af problemer med at gå til biddet, med at lægge sig frem og ned, hovedrysten, tværer på biddet, eller værger sig ved at bøje sig på en eller begge volter

Dette skal du være opmærksom på ved tandraspning hos hest

  • Vælg en dyrlæge, der har viden og erfaring indenfor hestens tænder og mundhule
  • Husk at overdreven raspning og korrektion af hestens tænder kan være skadeligt for hesten
  • Såfremt din hest reagerer meget på enten bedøvelse eller tandraspning, kan det være hensigtsmæssigt at få foretaget tandbehandlingen i en tvangsboks på klinikken
  • Husk at hesten kan fejle andre lidelser der kan ligne tandproblemer. Vælg derfor en dyrlæge, der kan lave en helhedstilgang til de problemer, du og din hest skal have løst

Dyreklinikker der tilbyder denne behandling

Vent venligst på, at dyreklinikkerne bliver opført