Slotsbyen Dyreklinik
Idag: Lukket

Ultralydsscanning

Evidensia Slotsbyens Dyreklik foretager ultralydsscanninger med en stor moderne farvescanner. Ved hjælp af lydbølger (ultralyd) er det muligt at danne billeder af de fleste indre organer. Ultralydsundersøgelser virker ved at lydbølger sendes ud og kastes tilbage til et måleapparat, en scanner.

Alt afhængigt af, hvad disse lydbølger rammer, sender de forskellige signaler tilbage. Således kan de danne et billede af fostre, blæren, nyrerne, leveren, hjertet mm.

Fordelen ved en ultralydsscanning er at det er smertefrit for dyret, og der kræves ikke narkose for at udfører en ultralydsscanning. Ultralydsscanning anvendes som et diagnostisk redskab i mange forskellige sammenhænge f.eks. ved mistanke om blæresten, livmoderbetændelse og hjertelidelser mm.

Vi foretager:

  • Hjertescanning
  • Scanning af maveregionen (blærer, nyrer, livmoder, lever mm.)
  • Drægtighedsscanning

Hjertescanning (ekkokardiografi)

Foretages ved mistanke om hjertelidelse. Ved en sådan scanning kan man vurdere hjertets funktion bl.a. ved at måle blodets strømninger i hjertet, hjertets størrelse og tykkelsen af hjertevæggen.

Scanning af maveregionen (abdominalscanning)

Foretages ved mistanke om organlidelse. Denne scanningsmetode kan også anvendes ved udtagelse af vævsprøver fra organer (f.eks. urin fra blæren).

Drægtighedsscanning

Ultralydsscanning anvendes som den eneste sikre metode til drægtighedsdiagnostik. Man kan fastslå drægtighed helt ned til dag 16-20 efter befrugtning. Det præcise antal af fostre kan man dog ikke altid med sikkerhed fastslå.

Artroskopi

En artroskopi er en undersøgelse, hvor et kikkertrør (artroskop) indføres i et led. Dermed kan man se bl.a. knæ-, albue og skulderled indefra. Vi anvender artroskopi til diagnosticering og behandling af ledlidelser hos hunde.

Vi stiller som regel den indledende diagnose af knogle- og ledlidelser ved hjælp af en røntgenoptagelse. Er der tegn på ledlidelse, så kan vi lave en kikkertundersøgelse. Det er ikke altid man kan se noget på røntgen og revner, små ujævnheder samt forandringer i leddet ses meget tydeligt og forstørret ved en artroskopi.

Den giver et direkte og forstørret billede af hele ledhulen, modsat den traditionelle åbne ledundersøgelse, hvor vi kun får tilgang til en begrænset del af leddets strukturer. Under undersøgelsen kan vi samtidig foretage forskellige behandlinger. Vi kan blandt andet fjerne ledmus hos unghunde med lidelsen osteochondrose.

Fordelene ved kikkert indgreb er:

  • Det kirurgiske indgreb er mindre (vi laver kun 2 små huller og ikke et langt operationssår)
  • Mindre smerte efter operation
  • Den efterfølgende sygdomsperiode er kortere
  • Efterlader kun få sting i huden
  • Mindre traume for patienten