Kolding Dyrehospital

Hospitalsfaciliteter til kæledyr & heste

Idag: 08.00–17.00

Øjenundersøgelser hos hest

Øjenundersøgelse af hest på Evidensia Kolding Dyrehospital

Vi tilbyder en udvidet øjenundersøgelse. Til dette formål råder vi over specialiseret udstyr som bl.a. TonoVet, spaltelampe og muligheden for såvel direkte som indirekte ophthalmoskopi. Vi er blandt få hestepraksis der råder over så specialt øjenudstyr.

Dette giver blandt andet mulighed for at undersøge hesten for grå stær (katarakt), grøn stær (glaukom) samt undersøge hestens nethinde. På området er der et samarbejde med øjenpaneldyrlæge Jens Knudsen, som også involveres i kirurgiske indgreb i hestens øje.

Standard øjeundersøgelse

En standard øjenundersøgelse kan vi som regel lave ude i hestens egen stald. Det kræver dog, at der er mulighed for at foretage en del af undersøgelsen i mørke. Dyrlægen vil altid undersøge øjet med et opthalmoskop samt lave en farvetest på hornhinden for at se, om der er hornhindesår.

Det er ofte nødvendigt først at give hesten beroligende medicin, og har den stærke smerter vil den eventuelt få lagt en nervebedøvelse til øje og øjenlåg. Hesten kan evt. få skyllet tårekanalerne ved undersøgelsen, hvis der er mistanke om, at de er tilstoppede.

Trykmåling og scanning af øjet

Ved visse øjenlidelser kan det være nødvendigt at lave udvidede undersøgelser som trykmåling og scanning af øjet.

Ved scanning kan vores dyrlæge vurdere de dybereliggende strukturer i øjet og derved opdage sygdomstilstande, som ikke altid kan ses udefra. I forbindelse med hornhindesår kan det være nødvendigt at lave kirurgi på hornhinden for at fremme helingen.

Hvis hesten skal scannes eller have lavet kirurgi, skal dette foregå på Hospitalet.

Drypning af hestens øjne hjemme

Det kan være vanskeligt for ejeren at ’få lov til’ at behandle. Stort set alle øjenlidelser kræver, at øjnene bliver dryppet flere gange om dagen, og mange heste tillader ikke dette – især ikke, når øjet gør ondt.

En løsning kan være, at dyrlægen lægger et øjenkateter. Derved behøver man ikke røre ved øjet, når øjendråberne skal gives.