Cushings syndrom hos hest

Cushings Disease hos hest

Cushings syndrom hos hest, ses typisk hos ældre heste, der bliver forfangne år efter år eller får gen­tagne underlige infektioner, især hudinfektioner. Gennem­snitsalderen menes i øjeblikket at være 19 år. Vi mener dog, at flere yngre heste også har Cushings syndrom. Sygdommen skyldes en aldersforandring i hypofysen, der styrer kroppens produktion af kortisol (stresshormon). Hvorfor disse heste bliver forfangne er ikke afklaret, men det har sandsynligvis noget at gøre med deres evne til at optage sukker.

Tilstedeværelsen af ovennævnte sygdom bør man under­søge for hurtigst muligt. Undersøgelsen giver dog ikke de korrekte resultater, hvis den udføres i perioden fra septem­ber til november.

Diagnosticering af Cushings syndrom hos hest

Cushings syndrom hos hest kan undersøges ved at lave en såkaldt dexamethason-suppressionstest. Testen kan laves på 1 døgn og udføres ved at måle niveauet af stresshormonet kortisol i blodet før og 19 timer efter injektion med kortiko­steroid. Hvis hesten ikke kan bringe niveauet af kortisol langt ned efter injektion med kortikosteroid har hesten Cushings syndrom.

Hos mennesker får 2-3% af patienterne med dårligt styret type-II diabetes Cushings syndrom. Der er grund til at tro, at det samme gælder for heste.