Rejse med kat – Sådan gør du rejsen behagelig for din kat

Rejse med kat bliver mere og mere almindeligt. Skal du ud over landets grænser er der forskellige regler du skal kende til. Derudover er der ting som du kan gøre, for at rejsen bliver så behagelig som muligt for din kat.

Det bliver mere og mere almindeligt at tage sin kat med på ferie, både i Danmark og i udlandet.

I forbindelse med rejse med kat er der flere ting du skal være opmærksom på, både med hensyn til regler når du skal krydse landegrænser, men også for at gøre rejsen behagelig for din kat.

Katte bryder sig sjældent om forandringer, derfor er der flere ting du kan gøre for at hjælpe katten få en så behagelig rejse som muligt.

Forberedelse til rejsen med din kat

Ved rejser indenfor Danmarks grænser gælder ingen særlige regler. Vær dog opmærksom hvis du skal rejse til Bornholm via Sverige, her gælder samme regler som hvis du skal på ferie i Sverige.

Rejse med kat til et EU-land

Skal du rejse til et EU-land skal din kat have udstedt et pas, samt være vaccineret mod rabies. Begge dele kan ordnes hos dyrlægen, evt. i forbindelse med det årlige sundhedstjek. Rabiesvaccinationen skal være givet senest 21 dage inden indrejse i det pågældende EU-land og katten skal være mindst 12 uger gammel på datoen for vaccination. Herudover skal katten være ID-mærket med en mikrochip. Alternativt skal katten have en letlæselig tatovering, men denne skal være påført katten inden d. 3. juli 2011.

Enkelte EU-lande kan have yderligere krav end ovenstående. Tjek reglerne for hvert enkelt land katten skal rejse igennem, f.eks. har nogle lande krav om ormekur, sundhedsundersøgelse mm. De enkelte landes regler kan ses på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Rejse med kat udenfor EU

Skal du rejse udenfor EU kan der gælde andre regler, kontakt det pågældende lands ambassade for at høre, om der skal udfyldes sundhedsattest, laves blodprøver eller andet før rejsen. Tjek også reglerne for indrejse til Danmark efter end ferie, dette afhænger af hvilket land katten har besøgt.

Beskyt mod flåter, fluer og myg

Ved en rejse med kat kan det være en god ide at beskytte katten mod flåter og stikkende fluer og myg, da disse kan overføre forskellige sygdomme, også sygdomme der normalt ikke ses i Danmark. OBS brug aldrig medicin beregnet til hunde, da disse kan være meget giftige for katte.

Det er også en god ide at alle vacciner er opdaterede. Forhør dig hos dyrlægen hvad der er ideelt til din kats behov under rejse.

Træning før rejsen med din kat

Mange katte bryder sig ikke om at være i en transportkasse og at køre bil, da de sjældent har behov for at blive transporteret.

Overvej at vænne din kat til transportkassen i god tid. Lad kassen stå fremme i stuen eller lignende, læg godbidder eller foder derind, så katten forbinder kassen med et rart sted at være.  Sørg for at kassen har en passende størrelse, så din kat kan bevæge sig rundt og ligge komfortabelt. Kassen skal være solid og i god stand, så katten ikke kommer til skade under rejsen, eller kassen går op og katten stikker af.

Træn gerne katten i at køre bil, hvis det er en køreferie den skal med på, så du ved om katten bliver stresset, kaster op eller har andre reaktioner.

Sørg for at dobbelttjekke at din kat er korrekt registreret, så dit navn og adresse kan findes, hvis katten skulle blive væk.

Under rejsen – Sådan gør du selve rejsen behagelig for din kat

Ved rejse med kat er der flere ting du kan gøre for at hjælpe katten få en så behagelig rejse som muligt.

  • Forebyg stress med kosttilskud & feromoner
    Noget stress kan forebygges eller minimeres ved træning. Derudover kan man hjælpe katten på vej ved at give forskellige typer kosttilskud med stressreducerende virkning og samtidig bruge feromoner (duftstoffer), der virker beroligende/afstressende for katten. Spørg om de forskellige muligheder hos dyrlægen.
  • Overvej lufttemperatur & luftcirkulation
    Sørg for at temperaturen ikke er for varm i kassen, eller at kassen står i træk fra fx aircondition. Sæt ikke katten i bagagerummet blandt en masse bagage, da du ikke kan tilse katten, og der ikke vil være luftcirkulation.
  • Hold pauser undervejs
    Skal du rejse langt kan det være en god ide at holde en pause undervejs, tilbyde katten lidt at drikke og evt. en kattebakke.
  • Undlad at fodre lige inde rejsen
    Mange katte får kvalme og kaster op hvis de får foder lige inden rejsen. Dette kan man forsøge at forebygge ved at katten ikke har en fuld mave. Katten må dog gerne tilbydes vand.

Ved flyrejser

Skal katten flyve er det også en god ide at vænne katten til transportkassen og give stressreducerende kosttilskud. Vi fraråder generelt at give beroligende/bedøvende medicin under rejse.

Nogle flyselskaber tillader at katten kan være i kabinen under flyvning, nogle kræver at kat og kasse skal kunne være i bagagehylden over sæderne under start og landing, andre kræver at katten skal være i lastrummet.

Førstehjælp under rejsen

  • Undersøg på forhånd hvor den nærmeste dyrlæge er, i tilfælde af at katten skulle komme til skade. Har din kat en forsikring, kan du inden afrejse tale med denne om hvordan din kat er dækket i tilfælde af sygdom eller tilskadekomst under rejsen.
  • Medbring lidt forbindingsmateriale, så du kan lægge en nød-forbinding hvis uheldet er ude. Du kan købe materialer hos din dyrlæge.
  • Medbring en flåttang, så du kan fjerne flåter på rejsen.

Før hjemrejsen og når I er kommet hjem

Tjek både katten og dig selv for flåter inden hjemrejse, da flåter fra fremmede lande kan sprede sygdomme i Danmark.

Bliver din kat syg efter at have været i udlandet – også lang tid efter – oplys da dyrlægen om at katten har været i udlandet, hvornår, og i hvilke lande. Nogle sygdomme kan bryde frem efter lang tid, og denne oplysning kan hjælpe din dyrlæge med at hjælpe din kat.

Læs flere sommertips til hund og kat