Kløe hos hund – Årsager og behandling

Hele 20% af de hunde, som kommer til dyrlægen, søger behandling for en eller anden form for kløe eller hudforandring. Har din hund kløe, bør du søge dyrlæge for at undgå ”selvtraume” og forværring af forandringerne.

Kløe hos hund kan vise sig på forskellig vis. Har du bemærket, at din hund pludselig klør sig? Slikker den sin pels, bider sig i poterne eller ruller rundt på en måde, som den ikke plejer at gøre ? Hele 20% af de hunde, som kommer til dyrlægen, søger behandling for en eller anden form for kløe eller hudforandring. Har din hund kløe, bør du søge dyrlæge for at undgå ”selvtraume” og forværring af forandringerne. Hudproblemer kan være komplekse at udrede og vil ofte kræve både tid og tålmodighed, hvad angår behandlingen.

Her kan du læse mere om forskellige former for hudproblemer, hvordan du forebygger dem, og hvordan dyrlægen kan hjælpe.

Årsager til kløe hos hund

Hunden kan klø sig, slikke sig, rulle sig meget eller i værste fald skrabe pelsen væk, så der opstår sår. Årsager til kløe hos hund kan inddeles i fire grupper: Parasitter, infektioner, allergier og andre årsager. Hunden kan godt have flere problemer samtidigt, og det er vigtigt at komme til bunds i den underliggende årsag. Af og til finder man årsagen med det samme, men mange gange er det et tidskrævdende forløb, eftersom forskellige sygdomme kan give de samme symptomer.

Parasitter

Parasitter, som udløser kløe hos hund, er i første omgang lopper, lus, skab, skælmider og hårsækmider. Også andre parasitter kan være aktuelle, fremfor alt når det kommer til importerede hunde, eller hvis din hund har været udenlands. De eneste parasitter, man kan se med det blotte øje, er lus og lopper. Vil man se mindre parasitter, skal man bruge et mikroskop.

Infektioner

Infektioner i huden kan opstå efter traume af forskellig slags f.eks. efter jagt eller bid og indimellem efter operation –  især hvis hunden har kunne nå at slikke i det. Den mest hyppige årsag til hudinfektioner er dog underliggende allergi. Også gærsvamp trives, når hunden har andre hudproblemer. Ringorm er en anden type svampeinfektion. Den kan smitte mellem forskellige dyrearter og også til mennesker.

Allergier

Den hyppigste årsag til kløe hos hund er allergier, hvor hunden reagerer på noget i maden eller på noget i dens omgivelser, f.eks. husstøvmider eller pollen. Kløen kan også udløses ved kontaktallergi, hvor hunden reagerer på kontakt med madskål, halsbånd el. lign. eller som en reaktion på visse lægemidler. Alle racer, aldre og køn rammes men ofte starter symptomerne før 1 års alderen. Allergier er ofte genetisk betingede, og man fraråder derfor avl på disse hunde.

Øvrigt

Herunder hører forskellige hudsygdomme eller hudforandringer, som ikke hører hjemme blandt grupperne ovenfor. Det kan handle om medfødte problemer, forskellige immunsygdomme, hormonelle forstyrrelser eller tumorsygdomme.

Tiltag der kan hjælpe med at forebygge kløe hos hund

Foder

Giv din hund et foder af en høj kvalitet og gerne et supplement af omega 3 og 6 fedtsyrer. Din hunds behov afhænger bl.a. af alder, race, pels, vægt og aktivitetsniveau, så rådfør dig gerne med din dyrlæge eller veterinærsygeplejerske om, hvilket foder der er det bedste valg til din hund, og der hvor den er livet.

Hygiejne

Hold din hund velplejet. Hvis den er langhåret, skal du børste den regelmæssigt og kæmme totter ud, selv mellem trædepuderne. Klip hundens kløer regelmæssigt. Med den rette pleje og omsorg hver dag skaber du de bedste forudsætninger for hundens sundhed.

Bad

Bad eller skyl hunden regelmæssigt med en god hundeshampoo. Handler det om at behandle en igangværende hudinfektion, vil dyrlægen anbefale en specifik medicinsk shampoo, der af og til skal anvendes flere gange om ugen.

Kontrol

Undersøg hunden regelmæssigt. Gør det til en vane at tjekke din hund for hudproblemer og andre lidelser på et tidligt stadium, undersøg poterne og både kig og lugt til ørerne. Øreproblemer hos hunde ses ofte sekundært til allergi. Sekret fra ørerne eller afvigende lugte er ikke normalt. Forebyggende ørerens er vigtigt hos hunde, der bader meget. Spørg din dyrlæge om, hvilken mild ørerens, du trygt kan bruge.    

Hvornår skal jeg søge dyrlægehjælp?

  • Hvis din hund klør sig meget.
  • Hvis hunden slikker sig og ruller sig.
  • Hvis hunden har kradset pelsen af eller har fået sår.
  • Hvis din hund har tilbagevendende øreinfektioner.

Hvad gør dyrlægen?

Kløe hos hund kan være hurtigt at behandle, men i mange tilfælde har den flere underliggende årsager, og det vil tage tid at komme omkring alle problemerne. Dyrlægen vil starte med en klinisk undersøgelse og muligvis udtage svab, skrab, kæmning, pelsprøver og måske en blodprøve for at komme nærmere en diagnose. Ofte er det nødvendigt med flere opfølgende besøg hos dyrlægen. Allergi er en kronisk sygdom, som kræver livslang håndtering. Dyrlægen vil sammen med dig finde en løsning på, hvordan problemerne håndteres på bedste vis for din hund.

Sådan foregår undersøgelsen

  1. I sygdomsbeskrivelsen indgår bl.a. spørgsmål som:
    1. Hvor længe har kløen stået på?
    2. Hvor på kroppen klør hunden sig?
    3. Hvordan så forandringerne ud til start?
    4. Hvad spiser hunden?
    5. Hvordan fungerer maven og afføringen?
    6. Er der andre dyr i familien, som lider af kløe?
    7. Er kløen sæsonbetinget?
  2. Dyrlægen undersøger hunden
  3. Ud fra dyrlægens foreløbige diagnose tages der prøver.
  4. En diagnose, eller foreløbig diagnose, stilles.
  5. En behandlingsplan udarbejdes, inkl. planlægning af opfølgende besøg.

Behandling af kløe hos hund

Hvis dyrlægen finder ektoparasitter (f.eks. lopper,skab,lus,skælmider eller svamp) er der ofte en effektiv behandling. Ved infektioner undgår man i dag i mange tilfælde at behandle med antibiotika for at forhindre udvikling af resistens.  Din hund kan i stedet ordineres udvortes behandling med en medicinsk shampoo og en salve, og ved behov for systemisk antibiotika vil dyrlægen sandsynligvis udtage en prøve til dyrkning for at målrette behandlingen.   

Ved mistanke om allergi vil dyrlægen først udelukke parasitter og infektioner, inden man går videre med en allergiudredning. Der findes ikke nogen test, der stiller diagnosen allergi – hundens symptomer er tilstrækkeligt, når ovenstående er udelukket. Allergiudredningen består af et foderskift i en 3 måneders periode for at udelukke foderallergi og foderintolerance og herefter evt. en allergentest (blodprøve eller priktest) med henblik på immunterapi overfor miljøallergener (f.eks. pollen eller husstøvmider). Allergi er en kronisk sygdom, som kræver livslang behandling i form af optimal fodring, , forebyggende shamponering og ørerens, god loppekontrol, evt.immunterapi og kløedæmpende behandling (antihistamin, binyrebarkhormon, ciclosporin) i form af tabletter eller spray.     

Evidensia

Dyreklinikker der kan hjælpe