Flåter på hunde

Tæge og flåtbid

Dyrlæge fjerner flåt fra Cocker spaniels øre

Ser du ofte flåter og flåtbid på din hund? Er du bekymret for, at din hund skal få en flåtbåren sygdom?

De fleste hundeejere kender givetvis risikoen ved flåtbid. Størstedelen af flåter bærer heldigvis ikke sygdomme, og desuden er det slet ikke sikkert, at din hund bliver syg, selvom den er blevet bidt.

Finder du en flåt på din hund, er det dog vigtigt, at du fjerner den så hurtigt som muligt, da risikoen for flåtoverførte sygdomme stiger, hvis flåten får lov at sidde. Gør det til en vane at undersøge hunden regelmæssigt i flåtsæsonen.

Her kan du læse mere om flåter og om symptomer på overførte flåtsygdomme, som kan ramme din hund.

Flåtbårne sygdomme

De fleste flåter bærer ikke nogen smitte, og selvom de gør, behøver smitten ikke at blive overført til din hund. Men, der er selvfølgelig en risiko, og er hunden blevet smittet, kan det være alvorligt. Det er først og fremmest Borrelia, der kan overføres samt en infektion, der går under betegnelsen Anaplasmose. TBE,(flåtbåren hjernehindebetændelse) er meget usædvanlig blandt hunde.

Anaplasmose

Dette er en bakteriel infektion, som kan give akutte symptomer som feber, træthed, afmatning, dårlig appetit, mave-tarmforstyrrelser, tegn på smerte eller ømhed samt mangel på blodplader. For at overføre smitten skal flåten have suget blod i mindst et døgn. Selvom din hund får smitten, behøver den ikke at blive syg. Men hunden kan også blive dårlig. Det tager omkring 1-2 uger fra, at hunden bliver bidt, til at den begynder at vise symptomer. Der findes behandling for anaplasmose, så hvis sygdommen opdages i tide, kan den behandles, og hunden vil ofte komme sig hurtigt.

Borrelia

Borrelia forårsages af en bakterie, som findes i flåtens tarme. For at kunne inficere hunden skal flåten have suget blod i mindst et døgn. Det tager to til fem måneder, inden sygdommen optræder. De allerfleste hunde bliver ikke syge, selvom en flåt har overført smitten til dem. Symptomerne kan vise sig som en forringelse af hundens almene sundhedstilstand, feber, træthed, ømme, stive led og halten, som indimellem flytter sig mellem de forskellige ben – en såkaldt ”vandrende halten”. Der findes en vaccine mod borrelia hos hunde. Hunden får basisvaccinen af to gange med tre ugers mellemrum, og derefter vaccinerer man årligt i god tid inden flåtsæsonen.

Eksem

Flåtbid kan, præcis som andre småsår i huden, udløse et hotspot (fugteksem), der ses som lokal, intens kløe med væskende sårdannelse.

Forebyggelse af flåtbid

Undersøg din hund regelmæssigt. Flåter kan sætte sig overalt på dyret. De foretrækker dog ansigt, bag ved ørerne, på halsen eller ved armhulerne, hvor der er mindre pels. Hvis hunden ikke selv kan nå flåten, sidder den naturligvis i længere tid.

Medicinering


Flåtmiddel

Der er forskellige former for receptfri spot-on flåtmidler til dyr, der kan hentes på apoteket. Har du kat, skal du altid bruge flåtmidler beregnet til katte og aldrig midler til hunde. Katten kan blive syg og i værste fald få kramper og dø af disse. For alle dyr er det vigtigt, at du tænker bivirkningerne igennem. Hunden kan eksempelvis slikke flåtdråberne fra pelsen i sig, hvis man har givet det for langt tilbage på kroppen, eller fra andre hunde i hjemmet, som er nybehandlede. Bliver din hund generet, så vask pelsen med shampoo og skyl nøje. Bliver din hund tiltagende dårlig, skal du kontakte en dyrlæge. Flåthalsbånd og tabletter er for nuværende receptpligtige og kræver kontakt til din dyrlæge.

Hvornår skal jeg søge dyrlægehjælp?

Det behøver ikke at være de flåtbårne sygdomme, der er den direkte årsag til, at man som dyreejere søger dyrlæge. Eftersom inkubationstiden for borrelia er flere måneder, kobler man måske ikke symptomerne med, at hunden har haft en flåt siddende i sommers. Kontakt derfor altid en dyrlæge ved mistanke om, at din hund ikke har det godt.

Flåter om vinteren?

Hvis du finder flåter på din hund om vinteren, bør du gemme dem og sende dem ind til analyse. Spørg din dyrlæge om hjælp. Der er flåtarter, vi ikke normalt ser her i Norden. Opdager du udenlandske flåter, skal de behandles via dekontaminering.

Hvad gør dyrlægen?

I undersøgelsen indgår bl.a. spørgsmål som:

  1. Hvor længe har symptomerne stået på?
    1. Er der andre dyr i familien, som har lignende symptomer?
    2. Hvordan er æde og drikkelyst?
  2. Dyrlægen foretager en klinisk undersøgelse.
  3. Ud fra den pågældende mistanke tages der relevante prøver.
  4. En diagnose eller midlertidig diagnose stilles.
  5. En behandlingsplan udformes, inkl. eventuelle opfølgende kontrolbesøg.

Behandling

Behandling sker i henhold til den givne sygdom. Når det gælder eksem, forårsaget af flåtbid barberer man den klæbrige pels af og vasker området. Alt afhængigt af problemets omfang kan man også vælge medicinering.

Læs også Fakta om flåter.